Bujón Tarase Bulby

Bujón
Bujón

Na počátku osmdesátých let jsem strávil téměř čtyři měsíce na školení počítačových techniků v Kyjevě. V únoru tam bývalo i -20° C. Během všedních dnů jsme obědvali v továrně, kde nás školili, ale přes víkendy jsme se museli stravovat sami. Někdy jsem zašel do bufetu. Vzpomínám si na „rybí den“, kdy měli rybí polévku a rybí salát s pečenou rybou, jiný výběr nebyl. Jednou jsme zašli také do restaurace hotelu, kde jsme bydleli. Poté, co nás „děžůrná“ (hlídačka u vchodu) zavedla v úplně prázdné restauraci k jednomu z prostřených stolů, jsme si mohli objednat. Už nevím co jsem měl jako hlavní chod, ale v paměti mi utkvěla polévka, nazvaná Bujón Tarase Bulby.

Kdo byl Taras Bulba? Starý ruský kozák z historické novely Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Kozák Bulba bojoval se svými syny hlavně proti Polákům.

Taras Bulba na kresbě k novele, autor Mihály Zichy

No a proč mi ta polévka zůstala v paměti? Za poměrně vysoký peníz jsem dostal čirý bujón (česky vývar), ve kterém plavalo „ztracené“ vejce. Moc mne to nezasytilo.

Vylepšený bujón Tarase Bulby

No a tak jsem si nedávno, v době koronavirové během homeoffice na tuto polévku vzpomněl a použil na ni skvělý vývar z drůbežích srdcí. Ten jsem osolil a ochutil polévkovým kořením. Uvařil „ztracené vejce“, já mu říkám „vejce se závojem“ a přidal jeden bílek, který zbyl v lednici. Polévka pak vypadala takhle:

Vývar s vejcem v závoji

Na obrázku si povšimněte také historické lžíce, vyrobené v tehdejším Sovětském svazu. Na spodní části držadla je azbukou nápis „něrž“ (nerez). Já si pak ještě polévku vylepšil domácími nudlemi, aby více zasytila. Přeju dobrou chuť!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*