Nejzdravější smaženice

Smaženice z hlívy ústřičné
Smaženice z hlívy ústřičné

Jednou z údajně nejzdravějších hub je hlíva ústřičná, někdy považovaná za královnu hub. Má výbornou chuť a obsahuje mnoho látek a vitamínů prospěšných lidskému tělu. Látky v hlívě obsažené podporují imunitní systém a zažívání, zmírňují únavu a zpomalují stárnutí. Tedy téměř „univerzální všelék“.

Navíc takovou hlívu ústřičnou můžete zakoupit v kdejakém supermarketu. Občas ji kupuju sám a většinou z ní dělám smaženici, kterou servíruji jako snídani do postele. Z hlívy se dá udělat také velmi chutná „falešná“ dršťková polévka, ale v Receptech pro dceru ještě není. A teď tedy jak na smaženici?

Smaženice z hlívy ústřičné

V podstatě se dá říci, že smaženici z hlívy ústřičné dělám stejně jako z jiných hub, až na pár drobných odchylek. Začnu cibulí, nejlépe červenou. Tu nakrájím na malé kostičky a dám zesklovatět na pánev. Optimální je použít trošku sádla, když není sádlo, poslouží i olej.

Červená cibule se zvolna smaží

Zatímco co se cibule smaží na pánvi, připravím houby. Jedna vanička obsahuje obvykle dvacet deka (podle soustavy SI to je 200 gramů). Toto množství stačí na dvě bohaté snídaně. Hlíva ústřičná má měkké klobouky a tvrdé nohy. Klobouky nakrájím nebo roztrhám na velké kusy. Naopak tvrdé nohy nakrájím na malé kousíčky.

Většina hlívy už je nakrájená

Nakrájenou hlívu ústřičnou vhodím na pánev na cibulku, dostatečně osolím a opepřím a pak dusím a dusím. Je třeba vydusit z hlívy vodu. Každá houba je z větší části samá voda. Tak tu vodu vydusím. Toto je nejdelší část přípravy smaženice, podle potřeby trvá tak deset až patnáct minut. Houby občas při dušení promíchám. Nakonec na houby rozklepnu čtyři syrová vejce.

Rozklepnutá vajíčka na hlívě s cibulkou

Tak a nyní je třeba neustále míchat a míchat. Vajíčka se dělají poměrně rychle a mohou se chytat na pánev. Po dosažení požadované konzistence vaječné směsi máme hotovo. Hotovou smaženici přesunu na dva talíře a mám tak dvě bohaté, zdravé a chutné snídaně. Podávám s chlebem (třeba domácím) a někdy dozdobím třeba rajčaty.

Hotová smaženice z hlívy ústřičné

No a mám hotovo. Teď už zbývá jen smaženici sníst. No a po snídani do postele se taky dobře spí…

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*