Polévka cibulová elektrárenská

Cibulová polévka
Cibulová polévka

Kdysi dávno, ještě za dob socialismu, jsem byl zaměstnán jako technik střediskového počítače. To byl takový ten sálový stroj, který se skládal z velkého množství skříní a vyžadoval výkonnou klimatizaci. Zaměstnával několik desítek lidí různých profesí jako programátory, operátorky, pracovnice přípravy dat a výstupní kontroly, systémové programátory, techniky a několik vedoucích jednotlivých směn a oddělení.

Počítač počítal různé agendy pro několik elektráren široko daleko a cena jedné hodiny strojového času odpovídala přibližně průměrné měsíční mzdě běžného zaměstnance…

Na téhle elektrárně jsem pracoval ve výpočetním středisku

No a na odpoledních směnách, když bylo trocho volněji a vše fungovalo, tak jsem jako technik měl spoustu volného času. Ten jsem občas využil k tomu, abych pro těch pár lidí na směně něco uvařil. Jedním z oblíbených jídel byla cibulová polévka. Na přípravu je celkem nenáročná a suroviny má obvykle každý doma.

Takhle nějak by měla cibulová polévka vypadat

Po letech jsem si na ní vzpomněl a zde je recept:

Na jeden litr polévky nakrájejte na kostičky asi 30 deka cibule a přibližně stejné množství brambor. Do vody dejte cibuli a vařte pomalu na mírném ohni alespoň jeden a půl hodiny. Vodu nesolte a nepřidávejte ani žádné koření. Pak přidejte brambory a vařte ještě další půlhodinku. Polévka se dá různě vylepšovat, jednou jsem do ní třeba přidal kukuřici, ale i samotná bez dalších přísad vůbec není špatná. Nakonec je třeba polévku vylepšit pomocí masoxu nebo jiného koncentrovaného vývaru. Obvykle se dávají dvě kostky na litr polévky a masox je třeba krátce (tak pět minut) povařit. Na talíři můžete dozdobit pažitkou nebo třeba mletým chilli. Dobrou chuť!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*