Smaženice z krémových žampiónů

Smaženice ze žampionů
Smaženice ze žampionů

Smaženici já mám už dlouhá léta rád, ostatně jako řadu dalších jiných houbových jídel. Dělávám ji občas ke snídaní a někdy také k večeři.

V nejmenovaném obchodě mívají v poslední době krémové žampióny a ty mě chutnají více, než ty obyčejné bílé. Jak jsem zjistil, žampióny s hnědým kloboučkem jsou historicky starší a nedávají takové výnosy jako vyšlechtěné, dnes rozšířenější bílé žampióny. Proto jsou také ty krémové dražší. Ať si ale říká kdo chce co chce, ty krémové mi chutnají více, prostě jsou chutnější.

Veselý žampión s hnědým kloboukem v dešti

A teď tedy konečně k té smaženici. Tu dělám stejným postupem jako už dříve popsanou Nejzdravější smaženici. Rozdíl je jen v tom, že tahle naní tak zdravá, ale chutná je přinejmenším stejně.

První krokem bylo nakrájet jednu střední cibuli, nejlépe červenou na malé kostičky. Poté jsem nechal cibulku na pánvi zesklovatět. Místo oleje nebo sádla jsem tentokrát zkusil přepuštěné máslo, které nám darovala Danči sestra.

Červená cibulka na přepuštěném sádle

Ve druhém kroku jsem nakrájel vaničku krémových žampiónů. Bylo jich čtvrt kila, na pánvi se pak ale hodně „zdrcnou“.

Nakrájené krémové žampióny

Žampióny jsem pak přesunul z prkénka na pánev na červenou cibulku a smažil a dusil a smažil a dusil a smažil a dusil…

Krémové žampióny se smaží a dusí na pánvi

Ve třetím kroku přidám vajíčka, obvykle jich dávám pět, ale je možno jich klidně dát šest. Po zamíchání vajíček, osolení a opepření smaženice ji mohu podávat.

Hotová smaženice z krémových žampiónů, posypaná mletou chilli papričkou

Ke smaženici jsem si nakrájel dýňovou bulku, tu já také rád. Z uvedeného množství žampiónů dělám dvě bohaté porce, mohly by ale klidně být tři o něco méně vydatnější. Dobrou chuť!!!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*