Srdce jen tak…

Vařená kachní srdce
Vařená kachní srdce

Srdce (latinsky cardia) je dutý svalový orgán, uložený v hrudníku, který svými pravidelnými stahy zajišťuje oběh krve tělem. Srdce je všeobecně  symbolem lásky, náklonnosti a přátelství. Kdysi se lidé domnívali, že srdce je sídlem citu, myšlení a duše.

My se ale oprostíme od těchto chimér a srdce si uvaříme. Konkrétně budeme vařit srdce drůbeží. V obchodech narazíte obvykle na chlazená srdce kuřecí. O něco větší jsou srdce kachní, ty už ale mívají jen ve vybraných obchodech a já osobně preferuji srdce krůtí, která mi chutnají nejvíce a v obchodě na ně narazím jen občas.

Vařená drůbeží srdce

A nyní jak na to. Srdce vybalím a opláchnu ve studené nebo vlažné vodě. Pokusím se odstranit zbytky krve. Odřežu zbytky tepen a žil, případně také blan, do kterých bývá srce zabaleno a ne vždy jsou odstraněny už z výroby. Velká krůtí srdce obvykle ještě podélně rozkrojím.

Kachní srdce před vařením

Srdce pak vrazím do horké vody a vařím na mírném ohni, aby voda jen mírně bublala. Vodu nesolím ani nekořením. Doba varu závisí na velikosti srdíček. Ta kuřecí vařím obvykle 45 minut, kachní kolem hodiny a krůtí klidně i hodinu a půl. Časy jsou orientační, pokud je chcete mít ještě měkčí, můžete pár minut přidat. Při vaření není třeba srdce hlídat, ale nesmíte na ně zapomenout a vyvařit vodu. Já si na mobilu pouštím „časovač“, dobře může posloužit také budík.

Kachní srdce se pomalu vaří v mém oblíbeném hrnci

Po uvaření srdce vyjmu děrovanou naběračkou, položím na talíř, osolím a okořením. Obvykle používám pepř nebo chilli, někdy obojí. Pokud si je dám k večeři, tak jen s pečivem (chleba). Pokud je mám k obědu, dávám si k nim jako přílohu obvykle brambory nebo třeba kari rýži. Zde srdce „jen tak“:

Kachní srdce na talíři, sůl a pomletá chilli paprička

Ukázka servírování k obědu: zde krůtí srdce, osolená a okořeněná čerstvě umletou usušenou domácí chilli papričkou a pepřem z obchodu, s bramborem a domácí tatarkou:

Krůtí srdce krájená, brambor, tatarka.

No a když zajedu jen do nejbližšího obchodu, kde krůtí ani kachní srdce nemají, dojde na srdce kuřecí. I ta jsou dobrá a navíc se vaří o trochu kratší dobu, protože jsou mrňavá.

Kuřecí srdce jen tak, osolená a opepřená

Vodu, ve které se srdce vařila, si ponecháme! Je to výborný vývar na přípravu řady polévek. Vývar jsem použil například na Bujón Tarase Bulby, občas jej používám také na Rychlou polévku s vajíčkem. Dá se ale použít také do instantních nudlových polévek, jako zde:

Kachní srdce a vývar z nich místo vody v instantní nudlové polévce

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*