Telecí guláš na víně

Telecí guláš
Telecí guláš

Guláše já rád. Existuje jich celá řada, od klasických po ty méně obvyklé, prostě se dá vařit guláš stokrát jinak. Může být hovězí, vepřový, z divočiny, údajně i z drůbeže, takový jsem ale zatím nezkoušel.

Takže dnes si ukážeme jak na guláš telecí. Zakoupil jsem polotovar „telecí maso na guláš“, bylo ho 35 deka, tedy podle normovaných jednotek 350 gramů. Telecí maso je měkčí než hovězí, příprava je tedy o něco kratší.

Začal jsem cibulí. Zásada pro správný guláš zní, kolik masa, tolik cibule. Já vzal dvě středně velké cibule, jednu červenou a druhou klasickou žlutou a nakrájel je na kostičky. V hrnci jsem rozpustil asi dvě lžíce sádla a cibuli na něm osmažil. Cibule by měla být téměř hnědá. Pak došlo na papriku, kterou je třeba cibuli zasypat. Já používám asi dvě lžičky pálivé a stejné množství sladké papriky. Dobře promícháme a trochu posmažíme. Zbylo mi ještě trochu uzeného špeku z mangalice a tak jsem jej do guláše také přidal. Následovalo telecí maso, to už bylo nakrájeno na jakési kousky, které kostky připomínaly jen vzdáleně.

Telecí maso se začíná smažit (kliknutím se spustí video)

Také maso jsem osmažil a ještě okořenil drceným kmínem a čubricou (bulharské koření), mírně osolil a opepřil. Poté, co se maso „zatáhlo“, jsem jej podlil dvěma decilitry (= 200 mililitrů) bílého vína. Přidal jsem ještě asi půl litru vývaru. Není-li vývar, lze nahradit horkou vodou a bujónem v kostce.

No a protože nejsem přítelem dlouhého vaření, zavřel jsem Papinův hrneček pokličkou, rychle zahřál na teplotu mírně unikající páry a pak pomalu necelou půlhodinku vařil. Následovalo „odsyčení“ hrnce a otevření poklice. Ještě jsem do guláše prolisoval dva stroužky česneku a rozemnul trochu majoránky. Pak bylo třeba ještě guláš trošku zahustit, dá se to udělat třeba trochou hladké mouky rozmíchané ve studené vodě (to jsem nechal na Danče) nebo jíškou. Guláš jsem ještě malou chvíli povařil a důkladně promíchal.

Telecí guláš na víně jsem servíroval se špekovými knedlíky.

Telecí guláš na víně

Guláš na talíři jsem ještě ozdobil na kolečky nakrájenou cibulkou. Byl to velmi chutný oběd, maso se jen rozplývalo na jazyku, dobrá byla i omáčka a knedlíky. Moc jsme si pochutnali a ještě nám jedna porce guláše zbyla, takže z uvedených surovin připravíte tři bohaté nebo čtyři chudší porce guláše. Dobrou chuť!!!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*