Brokolicová polévka

Brokolicová polévka
Brokolicová polévka

Brokolicové polévky dělám dvě. Buď brokolicový krém, tedy se smetanou přes 30 % tuku a nebo dietnější verzi bez smetany. Chutnají mi obě. S chutí si lze také pohrát. Do polévky bez smetany se dá přidat prolisovaný česnek a krutony, ale je dobrá i bez těchto přísad. Většinou ji dělám hustou svačinovou.

Vegetariáni si ji mohou udělat se zeleninovým vývarem, ostatní s bujónem, ale nejlépe s poctivým masovým vývarem. Den před tím jsem pekla husí prsa na kosti. Maso se snědlo, kost mi zbyla. Zalila jsem ji vodou, přidala výpek zbavený sádla a asi půl hodiny vařila. Vznikl chutný a hutný vývar. Ten jsem použila do polévky.

Suroviny:

  1. 500 g brokolice
  2. 300 g brambor
  3. 1 větší cibule
  4. 60 g másla
  5. 1,5 l vývaru
  6. Sůl, pepř
  7. 1-2 vejce
  8. 2 ks bobkového listu
  9. Několik kuliček nového koření

Na rozpuštěném másle necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Mezi tím rozebereme brokolici na růžičky a opereme. Brambory oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Obě suroviny přidáme k cibulce a zalijeme vývarem. Přidáme nové koření, bobkový list a jestli nemáme osolený vývar, tak osolíme. Vaříme doměkka.

Vyjmeme koření, necháme trochu zchladnout a pak vše rozmixujeme. Brambory působí jako zahušťovadlo, nemusíme přidávat jíšku. Polévku vrátíme na plotnu a povaříme v ní rozšlehaná vejce. Dle chuti můžeme přidat česnek, sůl a pepř.

Hotová brokolicová polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*