Chlupaté knedlíky

Chlupatý knedlík
Chlupatý knedlík

Dneska jsem v televizi viděla pořad, kde vařili chlupaté knedlíky. Nikdy jsem je nevařila a dokonce ani nejedla. U nás doma se nedělaly. Gramáž neuvedli a ani je nevařili. Paní je přinesla do televize hotové.

Doma mám uzenou krkovičku a o víkendu jsem se chystala ji uvařit s bramborovým knedlíkem a kyselým zelím. Tak jsem si řekla, že je čas zkusit chlupaté knedlíky.

Věděla jsem, že je dělají ze syrových strouhaných brambor , jednoho vajíčka a hladké mouky. Hustotu těsta musím odhadnout.

Použila jsem:

  1. 500 g brambor
  2. 150 g hladké mouky
  3. 1 vajíčko
  4. Sůl
Chlupaté knedlíky

Brambory jsem nastrouhala najemno a pak z nich vymačkala šťávu. Misku jsem naklonila, brambory přikryla dlaní a stlačovala je. Šťáva z brambor odtekla do dřezu a brambory se vysušily. Šťáva z brambor by vedla k řídnutí těsta. Než jsem přidala do brambor ostatní suroviny, dala jsem vařit vodu. Myslím si, že to bude stejné jako u bramborových knedlíků. Když se těsto rychle nezpracuje a nedá vařit, zřídne.

Pak jsem do brambor přidala sůl, vajíčko a  postupně vařečkou vpracovala mouku. Těsto hotové, voda začíná pomalu vařit.

Paní v televizi říkala, že se knedlíky tvarují pomocí dvou lžic. Prý při tvarování v ruce nejsou na knedlících třapečky, které z knedlíků dělají chlupaté. No tak jsem to zkusila. Přece chci chlupaté. Vůbec se mi nedařilo. Myslím, že než bych vytvarovala druhý knedlík, první by byl uvařený. Tak takhle ne. Knedlíky se musí naházet do vody v co nejkratším čase, aby se vařily přibližně stejnou dobu. Tak jsem přešla na ruční zpracování. Tvořila jsem nepravidelné válečky, žádné velké válcování mezi dlaněmi, aby to alespoň trochu vypadalo střapatě. Házela jsem je do vody těsně před varem, kdy se už tvoří ode dna malé bublinky. Po naházení všech, jsem přidala plyn a v rychlosti uvedla k varu.

Věděla jsem, že se budou chytat ke dnu, že je musím podběračkou uvolňovat. Jaké bylo moje překvapení. Voda se zkalila a já vůbec na knedlíky neviděla. Naslepo jsem naběračkou začala rejdit po dně a cosi odlepovat. Vůbec jsem netušila, jestli ode dna odlepuji celé knedlíky a nebo jejich části. Už jsem propadala panice a začala uvažovat o bramborových knedlících. Vypadalo to, že se knedlíky rozpadají a místo knedlíků bude v hrnci kaše. Ale k mému překvapení a radosti se na povrchu vody začaly objevovat knedlíky a hlavně držely pohromadě.

Po 15 minutách jsem vytáhla vzorek a nití ho rozkrojila. Knedlíky byly hotové, mohly se vyndat.

Chlupatý knedlík v řezu

Jeden jsem ochutnala a nebyl špatný. Dokonce má i ty třapečky. Chutná trochu jinak než bramborový , ale je to zase změna. Teď ještě čekám. V televizi říkali, že knedlíky modrají. Uvařila jsem je před 3 hodinami a zatím jsou stejné, jako když jsem je vytáhla z vody. Uvidíme zítra, jestli z lednice nevytáhnu modráky.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*