Francouzské brambory

Francouzské brambory
Francouzské brambory

Je to zvláštní. Když vařím jídla, která mají v názvu nějakou zemi či město, přemýšlím, jestli je tam vaří a nebo jestli o nich místní třeba jenom slyšeli. Myslíte, že ve Španělsku si pochutnávají na španělských ptáčcích s knedlíkem, v Mexiku na mexickém guláši nebo v Holandsku na holandském řízku či holandských párcích? Nevím, čím si Španělsko ptáčky vysloužilo, Holandsko jako sýrová velmoc asi díky sýru. To by se pak každé jídlo, do kterého přidáme sýr, mohlo jmenovat holandské.

Já na vrch francouzských brambor sypu sýr. Tak teď nevím, jestli bych ty své neměla nazvat francouzsko-holandské brambory. Ať už tak, či onak, sýr se do nich přidávat nemusí. Pak z toho budou ty opravdové francouzské brambory známé v každém koutku Francie.

Suroviny:

  1. Sádlo na vymazání mísy
  2. 800 g brambor
  3. 250 g uvařeného uzeného masa/jiná uzenina
  4. Sůl, pepř
  5. Česnek
  6. 6 vajec
  7. 50 ml mléka
  8. 40 g parmezánu

Použila jsem zapékací misku o průměru 210 mm. V této misce se upečou 4 poctivé porce.

Nejprve vymažeme mísu sádlem.

Mísa vymazané sádlem

Brambory oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a 1/2 nasypeme do vymazané mísy. Osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek.

1. vrstva brambor

Další vrstvou je na kostičky nakrájené uzené maso. Lze použít i uzeninu.

Vrstva uzeného masa

Další vrstvou jsou zbylé brambory. Opět osolíme a opepříme. Směs brambor a uzeného masa pečeme pod víkem na 180 °C asi 40 minut. Brambory musí být téměř měkké.

Poté brambory vyjmeme z trouby a zalijeme je rozkverlanými vejci v mléce.

Brambory zalité vejcem rozkverlaným v mléce

Pečeme ještě asi 20 minut vez víka. Vejce musí ztuhnout.

Brambory zapečené s vejcem

Pak znovu vyndáme z trouby, zasypeme nastrouhaným sýrem a necháme několik minut v troubě sýr rozpustit.

Hotové francouzské brambory

Servírujeme buď jenom tak nebo s hořčicí, plátky cibule a okurkou.

Francouzské brambory s hořčicí, cibulí a okurkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*