Koláčky de luxe

Koláčky de luxe
Koláčky de luxe

Tyto vynikající koláčky už dělám spoustu let. Kdysi jsem byla na oslavě u své kamarádky a měla je tam na stole. Já sladké nejím, ale peču ho pro ostatní. Moc se mi líbily, všem chutnaly, tak jsem si řekla o recept. Proč by nemohly zdobit i náš stůl připravený pro návštěvy?

Lety jsem si těsto a postup trochu upravila k vlastnímu obrazu.

Suroviny na těsto:

  1. 250 g hladké mouky
  2. 250 g polohrubé mouky
  3. 1 sáček droždí
  4. Špetka soli
  5. 150 g moučkového cukru
  6. 1 žloutek
  7. 250 ml vlahého mléka
  8. 250 g ztuženého tuku např. OMEGA
  9. 1 vejce na potření koláčků

Suroviny na drobenku:

  1. 50 g másla/Hery
  2. 80 g polohrubé mouky
  3. 100 g cukru krupice

Náplň:

  1. 500 g polotučného tvarohu
  2. Moučkový cukr dle chuti
  3. Asi polovina 440 g balení švestkových povidel

Nejprve si připravíme drobenku promícháním všech třech surovin. Suroviny spojujeme dohromady konečky prstů. Musíme dosáhnout konzistence, že mouka s cukrem drží pohromadě.

Drobenka

Pak se pustíme do těsta. Dobře promícháme hladkou, polohrubou mouku, droždí, sůl, cukr. Pak přidáme žloutek, mléko a znovu promícháme. Nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný ztužený tuk a vypracujeme těsto. Já ho dělala na malý stupeň v robotu a pak ještě trochu propracovala na pomoučené podložce v ruce. Vytvarovala jsem z něj bochánek.

Hotové těsto na koláčky

Těsto je lepivější, osvědčilo se mi ho nechat třeba 15-20 minut odležet. Lépe se pak s ním pracuje.

Mezi tím si můžeme připravit tvarohovou náplň. Tekutinu z tvarohu slijeme a přidáme do něj několik lžic moučkového cukru. Dejte podle sebe, aby vám tvaroh připadal optimálně sladký. Myslete na to, že na koláčkách budou i sladká povidla. Cukr s tvarohem důkladně promícháme.

Pak důkladně rozkvedláme vajíčko na potírání koláčků.

Teď už máme vše hotové, můžeme se pustit do tvorby koláčků. Z bochánku odebereme asi něco přes půl polévkové lžíce těsta a uděláme z něj kuličku.

Kulička z těsta

Z kuličky utvoříme placičku o průměru asi 8 cm.

Placička připravená na plnění

Na tuto placičku vložíme tak jednu kávovou lžičku tvarohu. Když je tvarohu moc, těsto praská a vytéká.

Placička s tvarohem

Pak vezmeme okraje těsta a utvoříme raneček obdobný, jako když děláme buchty. Tentokrát neobracíme, spoj zůstává nahoře.

Naplněný raneček tvarohem

Vršek ranečku pospojujeme a uděláme do něj prstem důlek. Tam budeme dávat povidla.

Důlek na povidla

Teď je čas důlek pomocí lžičky a nože naplnit povidly.

Koláček naplněný povidly.

Naplněné koláčky klademe na plech. Když je plech plný, potíráme koláčky rozšlehaným vejcem.

Koláčky potřené vejcem

Nakonec povidla zasypeme drobenkou, aby netekla z koláčků a můžeme péct.

Koláčky posypané drobenkou

Koláčky pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 165 °C 15-20 minut.

Koláčků jsem z této dávky upekla 2 plechy po 16 koláčkách.

Upečené koláčky
Takto mohou koláčky de luxe zdobit Váš stůl

1 komentář

  1. A tyhle koláčky já mám moc rád, jsou úplně nejlepší na celém světě. Mají jen jedinou nevýhodu, hrozně rychle sublimují z talíře 🙂

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*