Křupavá bagetka s olivami

Bageta
Bageta

Dříve jsem běžné pečivo pekla jenom výjimečně. Třeba, když měla přijít návštěva. Teď v době pandemie jsem se do toho dala. Příčina je jasná. Nechce se mi chodit do obchodu.

Dneska jsem po delší době upekla bagetky. A povedly se. Provoněly celý byt. Tak je můžete také zkusit. Není to nic náročného ani drahého.

Suroviny:

  1. 500 g hladké mouky
  2. 1 pytlíček sušeného droždí
  3. Necelých 300 ml vlažné vody
  4. 2-3 lžičky tymiánu/drceného rozmarýnu
  5. 1,5 lžičky soli
  6. 1 lžička cukru
  7. 15 oliv

Olivy si nakrájíme na malé kousky. Pokud je nemáte rádi, klidně je vynechte. Můžete použít i nakrájená sušená rajčata.

Nakrájené olivy

Promícháme mouku, droždí, sůl, cukr a tymián/rozmarýn (není nutné). Cukr v bagetce není cítit, ale pomáhá při kynutí. Na promíchání jsem použila robot.

Pak přichází na řadu voda. Přiléváme ji za stálého míchání, dokud se všechny ingredience nespojí v tužší těsto. Pak těsto vyklopíme na pomoučněný vál a hněteme hranami dlaně asi 10 minut. Vypracujeme hezký bochánek, který vložíme do mísy, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo asi na 1 hodinu kynout.

Po hodině vykynuté těsto přemístíme na vál, rozpůlíme a vypracovala dvě šišky, podobné jako bramborové knedlíky.

Bagetky přichystané na kynutí

Tvořením baget těsto spadne, tak je třeba ho nechat ještě tak půl hodiny kynout. Než dáme vykynuté bagetky do trouby, uděláme v nich zářezy.

Vykynuté bagetky

Na dno trouby dáme pekáč s vodou, aby pečení probíhalo v páře. Troubu rozpálíme na 230 °C a a pečeme asi 30 minut.

Upečené bagetky
Bagetka v řezu

Bagetky jsou voňavé a moc dobré. A když si k nim dáte chutný zeleninový salát, tak to nemá chybu.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*