Kynutý knedlík

Kynuté knedlíky
Kynuté knedlíky

Knedlíky nevařím moc často. Snažím se je nahradit nějakou jinou přílohou. Jsou ovšem jídla, ke kterým knedlík neodmyslitelně patří. Třeba svíčková. To pak nezbývá nic jiného, než knedlík uvařit. Kupované se většinou drolí a není to ono.

Já dělám knedlík z těchto surovin:

  1. 350 g hrubé mouky
  2. 150 ml vlažné vody
  3. 1 vejce
  4. Trocha soli
  5. Trocha cukru
  6. Sušené droždí

Nejprve smícháme sypké suroviny. Sáček s droždím je většinou určen pro 500 g mouky. Je třeba odvážit alikvotní část nebo knedlíky udělat z 500 g mouky. To se pak změní množství vody. Já knedlíky dělám z menšího množství, protože doma jsme jenom dva, tak bychom tolik knedlíků nesnědli.

Knedlíky dělám v robotu. Po promíchání sypkých surovin přidám vejce a postupně vodu. Když jsem četla recepty na kynuté knedlíky, tak je v nich použito místo vody mléko. Moje maminka říkala, že voda je lepší, že se knedlíky neovařují. Tak snad tomu tak je. Používám vodu a knedlíky jsou vláčné, nedrobí se a pěkně sají omáčku. Nemám tedy důvod měnit recepturu.

Těsto připravené ke kynutí

Těsto je hotové, když se v něm tvoří bubliny a odlepí se od stěn mísy. Nesmí být řídké.

Z těsta vytvarujeme bochánek a v míse přikryté utěrkou necháme 3/4 hodiny až jednu hodinu na teplém místě kynout.

Pak těsto rozdělíme napůl a vytvarujeme 2 šišky, které necháme ještě tak 10 minut kynout.

Knedlíky před kynutím

Mezitím, co šišky kynou, dáme vařit vodu. Asi po 10 minutách je vhodíme do hrnce s vařící vodou a vaříme po jedné straně 10 minut. Pak je obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Vaříme pod poklicí. Je třeba, aby voda vařila pomalu, aby knedlíky nepopraskaly.

Hotové knedlíky vyndáme z vody a hned odkrajujeme nití patky, aby se nesrazily.

Hotové kynuté knedlíky

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*