Mrkvová polévka

Mrkvová polévka
Mrkvová polévka

Tu měla ráda moje dcera. Nesnědla najednou polévku i hlavní chod, proto si ji dávala ke svačině nebo k večeři. Já to dělám stejně.

Mrkvová polévka

Existují mrkvové polévky s nejrůznějšími ingrediencemi. Já používám tyto:

  1. 3-4 mrkve (asi 300g)
  2. 2 brambory (150 – 200g)
  3. Máslo na osmažení cibulky
  4. 1 střední cibule
  5. 1/2 lžičky mletého koriandru/ kari koření/zázvor
  6. Větvička rozmarýnu
  7. Sůl
  8. 1 lžíce polévkového koření Podravka/Kucharek/kostka bujonu
  9. Chilli paprička – není podmínkou
  10. 3-4 lžíce zakysané smetany

Nejdříve oloupeme mrkve a brambory. Pak brambory nakrájíme na kostičky a mrkve na kolečka.

Cibuli oloupeme, nakrájíme a vložíme do hrnce s rozpuštěným máslem. Necháme ji zesklovatět. Pak přidáme brambory a mrkev. Vše zamícháme a zalijeme jedním litrem vařící vody. Osolíme, ale s mírou. Když na konci přidáme polévkové koření nebo bujon, tak ty jsou také slané. Dále přidáme snítku rozmarýnu a některé koření z bodu 5. Je pravda, že koriandr buď milujeme a nebo ho vůbec nemusíme. Tak ho můžeme nahradit kari kořením nebo zázvorem. Já sama jsem do nedávna koriandr nepoužívala, ale teď jsem mu přišla na chuť a ráda si ho do jídla přidám. Dceři nechutnal ani koriandr ani zázvor, tak jsem většinou používala kari koření. Myslím, že by se hodil i mletý kmín.

Polévku vaříme do změknutí zeleniny. Většinou tak 20-30 minut. Pak ji odstavíme a necháme trochu vychladnout. Vše rozmixujeme a dáme znovu vařit. Přidáme lžíci polévkového koření nebo kostku bujonu a zakysanou smetanu. Ta ji dodá příjemně navinulou chuť a taky trochu zahustí. Kdo chce, může přidat pepř nebo rozemletou chilli papričku. Kdo nemá rád pálivé, tyto ingredience vynechá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*