Svačinová čočková polévka s turistou

Svačinová čočková polévka
Svačinová čočková polévka
Čočková polévka z francouzské čočky

Nevím, jak to dělám, ale když vařím čočku jako přílohu, tak nikdy neumím odhadnout množství. Většinou mi jí dost zbyde a už o ni nikdo nestojí. Tak to pak přijde na řadu mrazák a zmraženou čočku nečeká jiný osud, než že za čas skončí v polévce.

Občas dodržuji tradice. Třeba na Nový rok nevařím drůbež, aby mi neodlítly peníze, ale vařím čočku, aby se sypaly. Nevím, jestli jsem si myslela, že čím víc čočky uvařím, tím víc se jich bude sypat, ale opět ji asi tak 250 g skončilo v mrazáku.

V poslední době jsem točila polévky z nejrůznějších vývarů, tak teď je čas uvolnit místo v mrazáku a udělat čočkovku. Většinou ji dělám s uzeným masem, ale to jsem neměla, zato šiška turistického salámu, který moc nejíme, byla k mání. Tak jsem se do toho pustila.

Suroviny:

  1. 200 g – 250 g zelené francouzské čočky Druid
  2. 1 větší cibule
  3. 1 mrkev
  4. 1 petržel
  5. 300 g turistického salámu v celku (každý dle uvážení)
  6. 2 lžíce hladké mouky
  7. olej
  8. Sůl, pepř
  9. 3 ks bobkového listu
  10. Asi 10 kuliček nového koření
  11. 2 – 3 větší stroužky česneku
  12. Majoránka

Polévku jsem uvařila z  Druid francouzské čočky Premium, kterou v současné době považuji za jedničku v čočkách na našem trhu. Nevím, možná jsou i lepší čočky, ale ty jsem zatím neobjevila. Jak už jsem zmínila, použila jsem zmraženou čočku, která mi zbyla z novoročního oběda.

Nejprve dáme vařit čočku. Když použijete stejnou jako já, tak ji nemusíte namáčet a vaří se asi 30-35 minut. Přesný návod je na obale.

Zatím, co se vaří čočka, připravíme si zbylou část polévky. Na oleji osmahneme do zlatova nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme na malé kostičky nakrájený turistický salám. Ten necháme pěkně opéci. Vypečený omastek zvýrazní chuť polévky. Pak přidáme hladkou mouku a za stálého míchání ji opražíme. Tím polévku zahustíme.

Cibulka s turistickým salámem a moukou

Pak přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a za stálého míchání ji necháme také trochu osmažit.

Základ čočkové polévky

Základ pro čočkovou polévku zalijeme 1,5 l vařící vody, osolíme, přidáme koření a vaříme asi 15 minut, aby se koření provařilo a všechny chutě spojily.

Základ polévky zalitý vodou

Mezitím se nám uvaří čočka, kterou přidáme do polévky a ochutíme majoránkou a prolisovaným česnekem. Nakonec můžeme polévku ještě dochutit solí a pepřem.

Čočková polévka s turistou – dobrou chuť

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*