Zelná polévka

Zelňačka
Zelňačka

Zelňačku miluji. Mohu ji jíst k obědu, svačině i večeři. Vařím ji hutnou, takovou, která opravdu zasytí. Když ji dělám, tak netroškařím. Udělám ji kotel a pak ji jím třeba i tři dny a vůbec se mi nepřejí.

Suroviny:

  1. 300 g uzeného masa
  2. 600 g brambor
  3. 400 g kysaného zelí
  4. 1 velká cibule
  5. Olej na osmažení cibulky
  6. 3 lžíce hladké mouky
  7. 1,5 l vývaru z uzeného masa
  8. 3 ks bobkového listu
  9. 7 kuliček nového koření
  10. 1 lžička červené mleté papriky
  11. Chilli paprička/pepř

Na zelňačku jsem použila uzené ramínko s kostí. Prodává se ve větším balení, tak zbytek použiji na hlavní chod a nebo zamrazím. Je šťavnaté a obsahuje i prorostlé maso, které zaručuje suprový vývar. Na zelňačku jsou výborná i uzená žebírka nebo uzené koleno.

Maso zalijeme vařící vodou tak, aby bylo potopené. Přidáme bobkový list a nové koření a dáme vařit. Vaříme pomalu, vývar je potom lepší.

Kysané zelí vaříme zvlášť. Když má málo šťávy, dolijeme vodou a vaříme téměř do měkka. Dojde, když se spojí s vařící polévkou.

Pak si připravíme brambory. Oloupeme je a nakrájíme na menší kostičky.

Dále do většího hrnce nalijeme olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli. Když má zlatavou barvu, přidáme hladkou mouku a opražíme jíšku. Když je opražená, rozpustíme v ní sladkou mletou papriku. Já přidávám i pálivou a nebo na konci chilli papričku. Mám ráda pálivá jídla.

Cibulka s jíškou a paprikou

Papriku nesmažíme v jíšce dlouho, hořkne. Včas ji zasypeme kostičkami brambor a pěkně promícháme. Brambory pustí šťávu a paprika se už nepřepaluje.

Brambory zamíchané v jíšce

Takto připravené brambory zalijeme vývarem, promícháme a vaříme, dokud brambory nezměknou.

Pak přidáme uvařené zelí a na kostičky nakrájené uzené maso.

Na kostičky nakrájené uzené maso

Vše necháme provařit, aby se chutě spojily. Nesolíme ji, uzené maso i zelí jsou slané. Některá uzená masa až přesolená. Ramínko jsem koupila už po několikáté a přesolené nebylo nikdy.

Pak už můžeme servírovat.

Zelňačka na talíři

Ovšem druhý nebo třetí den je ještě lepší. To už je pěkně uleželá.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.


*