Jakmile jsem ho poprvé ochutnala, hned jsem si ho oblíbila. U nás doma se nedělal, poprvé jsem si ho dala ještě za socialismu v restauraci. Myslím, že dnes už v nabídkách restaurací moc nebývá. A je to škoda. Je výborný.
Vzpomněla jsem si na něj při zpracování rajčat. Těch jsem letos měla jako nikdy. Jsem sice velkým milovníkem rajčat, ale takové úroda se nedá sníst. Zavařila jsem rajskou omáčku, samotná rajčata, rajčata s cuketou, leča, usušila je a stále dozrávají další. Zima bude u nás asi ve znamení rajčatových pokrmů.
Letos jsem pěstovala čtyři druhy rajčat. Obří rajčata váží i přes půl kg. Vyzrálá jsou masitá, sladká, prostě ňamka. Prvně jsem měla stupická. Dostala jsem je od sousedky. Neměla jsem je už kam dát, ale nedala se odmítnout. Tak jsem je ze zoufalství zasadila do bylinkového záhonu. Nakonec jsem byla ráda, že jsem je tam vmáčkla. Mají srdíčkový tvar, lahodnou chuť, málo semínek a nepraskají. Příští rok nesmí na mém záhoně chybět.
Tak jsem Vám představila má rajčata a jdeme na recept. Postup je velmi jednoduchý a výsledek stojí za to.
Suroviny:
- 250 g paprik
- 250 g rajčat
- 2 střední cibule ( asi 150 g)
- 400 – 500 g brambor
- asi 70 g sádla
- 3 stroužky česneku
- rajčatový protlak/kečup
- 4 plátky kotlet bez kosti/kýty
- kmín
- sůl
- pepř/chilli
- bylinky – tymián, rozmarýn, libeček,…
- 4 tenké plátky másla
Brambory oloupeme a dáme vařit se solí a kmínem.
Maso jsem po stranách nařízla, naklepala, osolila a posypala namletými bylinkami s chilli papričkou.
Pak jsem se pustila do přípravy zeleniny. Cibule jsem oloupala a nakrájela na kostičky. Nemusí být úplně drobné. Papriky jsem zbavila jadřinců a nakrájela na nudličky. Někdo dává jenom červenou papriku, já použila, co dům dal. Rajčata jsem měla cherry, tak jsem je jenom rozpůlila.
Rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm po obou stranách plátky masa. Já jsem použila kotlety bez kosti. Zdají se mi na přírodní řízek vhodnější. Jsou šťavnatější a měkčí než kýta.
Smažení netrvá dlouho, jakmile maso po stranách zesvětlá, otočíme ho a smažíme i z druhé strany.
Osmažené maso vyjmeme z pánve a přemístíme ho nejlépe do termomísy. Jednak si udrží teplotu a pak také dojde. Můžeme na každou kotletu položit plátek másla. Ten se rozpustí a maso je šťavnatější.
Na výpeku z masa osmažíme cibulku.
Na osmaženou cibulku nasypeme nakrájenou papriku, zamícháme a restujeme asi 7-10 minut.
Pak přidáme nakrájená rajčata.
Restujeme, dokud zelenina nezměkne a přebytečná šťáva se neodpaří.
Pak jsem ještě přidala 2 lžíce kečupu, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Možné přidat místo kečupu malý rajčatový protlak. Jídlo má, ať už s kečupem a nebo rajčatovým protlakem, výraznější chuť a barvu.
Pak pokrájíme uvařené brambory na kostky a vmícháme do zeleniny.
Přidejte odpověď