Bělehradský řízek

Bělehradský řízek
Bělehradský řízek

Jakmile jsem ho poprvé ochutnala, hned jsem si ho oblíbila. U nás doma se nedělal, poprvé jsem si ho dala ještě za socialismu v restauraci. Myslím, že dnes už v nabídkách restaurací moc nebývá. A je to škoda. Je výborný.

Vzpomněla jsem si na něj při zpracování rajčat. Těch jsem letos měla jako nikdy. Jsem sice velkým milovníkem rajčat, ale takové úroda se nedá sníst. Zavařila jsem rajskou omáčku, samotná rajčata, rajčata s cuketou, leča, usušila je a stále dozrávají další. Zima bude u nás asi ve znamení rajčatových pokrmů.

Dozrávání rajčat

Letos jsem pěstovala čtyři druhy rajčat. Obří rajčata váží i přes půl kg. Vyzrálá jsou masitá, sladká, prostě ňamka. Prvně jsem měla stupická. Dostala jsem je od sousedky. Neměla jsem je už kam dát, ale nedala se odmítnout. Tak jsem je ze zoufalství zasadila do bylinkového záhonu. Nakonec jsem byla ráda, že jsem je tam vmáčkla. Mají srdíčkový tvar, lahodnou chuť, málo semínek a nepraskají. Příští rok nesmí na mém záhoně chybět.

Tak jsem Vám představila má rajčata a jdeme na recept. Postup je velmi jednoduchý a výsledek stojí za to.

Suroviny:

  • 250 g paprik
  • 250 g rajčat
  • 2 střední cibule ( asi 150 g)
  • 400 – 500 g brambor
  • asi 70 g sádla
  • 3 stroužky česneku
  • rajčatový protlak/kečup
  • 4 plátky kotlet bez kosti/kýty
  • kmín
  • sůl
  • pepř/chilli
  • bylinky – tymián, rozmarýn, libeček,…
  • 4 tenké plátky másla
Základní suroviny

Brambory oloupeme a dáme vařit se solí a kmínem.

Maso jsem po stranách nařízla, naklepala, osolila a posypala namletými bylinkami s chilli papričkou.

Naklepané maso posypané bylinkami

Pak jsem se pustila do přípravy zeleniny. Cibule jsem oloupala a nakrájela na kostičky. Nemusí být úplně drobné. Papriky jsem zbavila jadřinců a nakrájela na nudličky. Někdo dává jenom červenou papriku, já použila, co dům dal. Rajčata jsem měla cherry, tak jsem je jenom rozpůlila.

Nakrájená cibule
Nakrájená paprika a rajčata

Rozehřejeme sádlo a osmažíme na něm po obou stranách plátky masa. Já jsem použila kotlety bez kosti. Zdají se mi na přírodní řízek vhodnější. Jsou šťavnatější a měkčí než kýta.

Smažení kotlet z první strany

Smažení netrvá dlouho, jakmile maso po stranách zesvětlá, otočíme ho a smažíme i z druhé strany.

Smažení kotlet z druhé strany

Osmažené maso vyjmeme z pánve a přemístíme ho nejlépe do termomísy. Jednak si udrží teplotu a pak také dojde. Můžeme na každou kotletu položit plátek másla. Ten se rozpustí a maso je šťavnatější.

Osmažené kotlety

Na výpeku z masa osmažíme cibulku.

Smažení cibulky na výpeku

Na osmaženou cibulku nasypeme nakrájenou papriku, zamícháme a restujeme asi 7-10 minut.

Restování papriky

Pak přidáme nakrájená rajčata.

Papriky s rajčaty na cibulce

Restujeme, dokud zelenina nezměkne a přebytečná šťáva se neodpaří.

Pak jsem ještě přidala 2 lžíce kečupu, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Možné přidat místo kečupu malý rajčatový protlak. Jídlo má, ať už s kečupem a nebo rajčatovým protlakem, výraznější chuť a barvu.

Zelenina s kečupem
Hotová zelenina

Pak pokrájíme uvařené brambory na kostky a vmícháme do zeleniny.

Uvařené pokrájené brambory
Bělehradský řízek

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*