Chilli je taková pálivá paprička. Poprvé jsem se s ní setkal, když jí otec někdy kolem roku 1975 přivezl ze služební cesty z Velké Británie jako červený prášek. Zajímavé na něm bylo, že nepálil hned, ale až po chvíli v puse. Pak táta objevil v Praze prodejnu U Salvátora, kde prodávali cizokrajná koření a vozil si mleté chilli z Prahy. Nakonec někde sehnal semínka a chilli si pěstoval. Chilli občas pěstuje i Danča kořenářka, a tak ho máme doma většinou dostatek až nadbytek.

Wikipedie o chilli uvádí:
Chilli paprička, chili paprička, čili paprička, feferonka, kajenský pepř nebo cayenský pepř je plod především exotických druhů křovitých paprik, rostoucích v tropech a subtropech Indie, Číny, Japonska, Vietnamu, Afriky, Jižní a Střední Ameriky, zvláště Mexika. Hojně se užívají i na Balkáně. Jedná se o malé světlejší papričky se silnou vůní. Tyto feferonky jsou ostré odrůdy zpravidla vytrvalých kořeninových paprik. Za svou pálivou chuť vděčí látce kapsaicin.
Mimo dalších látek obsahuje vitamíny C a karoten B. Podporují chuť k jídlu, ale ve větším množství dráždí pohlavní a močové ústrojí. V přiměřených dávkách působí na žaludek lépe než pepř černý. Má příznivý účinek na zažívání. Je prokázáno, že kultury, zvyklé na ostrá jídla s tímto kořením, snáze snášejí zamoření pokrmů a prostředí kolem sebe různými bakteriemi, zejména těmi vyvolávajícími průjem. Chilli vyvolává změny ve střevní sliznici, která potom leccos snese. Chili je považováno také za afrodisiakum.
Proč jíst chilli (zdroj saucy.cz):
- Zdravotní výhody: Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která jim dodává svou charakteristickou pálivost. Kapsaicin má mnoho zdravotních výhod, včetně snižování bolesti (anestetikum), podpory trávení, snižování zánětů v těle a posilování imunitního systému.
- Podpora trávení: Kapsaicin stimuluje produkci slin a žaludečních šťáv, což napomáhá trávení potravy. Mnoho lidí se domnívá, že konzumace chilli papriček může pomoci při zažívacích problémech, jako je zácpa.
- Zrychlení metabolismu: Kapsaicin zvyšuje teplotu těla a stimuluje metabolismus, což může pomoci při hubnutí a udržování zdravé váhy.
- Antioxidanty: Chilli papričky obsahují také antioxidanty, jako je vitamín C, které napomáhají chránit tělo před škodlivými látkami a podporují zdraví kůže.
- Náladový a energetický boost: Konzumace chilli papriček může zvýšit produkci endorfinů, které jsou známé jako „hormony štěstí“. To může vést k lepšímu rozpoložení a pocitu energetického rozběhu.
A co když to s chilli přeženete? Doporučuje se zapít mlékem, zajíst chlebem nebo bramborou. Tyto potraviny na sebe navážou kapsaicin a tím zmírní pálivou chuť.
Přidejte odpověď