Na konci roku jsem si řekla, že zkusím bezmasý leden. Dvacet dní jsem si vedla velmi dobře, dokonce jsem si myslela, že je to velmi jednoduché, že bych bez masa mohla pokračovat i v únoru. To jsem netušila, že moje předsevzetí zabije zážitkové menu.
Uprostřed týdne jsme si s Krušnohorcem říkali, že už jsme dlouho nikde nebyli, že bychom mohli použít voucher, který jsem dostala k narozeninám od kamarádky a objednat si zážitkové menu v místní restauraci. Součástí zážitkového menu je ochutnávka vín a nebo místních piv. Před lety jsem takový voucher dostala od kolegů z práce, ale co jsme jedli, jsem si už nepamatovala. Jediné, co mi utkvělo v paměti bylo, že jsem nestíhala pít víno a že se mi nedopité skleničky hromadily na stole.
Chtěli jsme večeři spojit s procházkou, ale jako na potvoru se zvedl silný vítr a začalo hustě sněžit. Možná, že to bylo znamení, že mám sedět doma a nepokazit si vegetariánský leden. Jenže já jsem nedala na žádné znamení. Do restaurace jsme jeli taxíkem.
Aniž jsem si to ověřila, počítala jsem s výběrem z více meníček, tedy i z vegetariánského. Opak byl pravdou. Menu bylo jedno, z divočiny a jak nám bylo hned po příchodu představeno, vypadalo skvěle. Mohli jsme se pouze rozhodnout, zda využijeme ochutnávku piv a nebo vín.
Abychom jim to zjednodušili, já si vybrala vína, Krušnohorec piva. Protože součástí restaurace je i malý pivovar, ochutnávka piv byla sestavena z místních zdrojů. Vína pocházela z našeho kraje. Patrně na podporu místních vinařů.
Podporovat místní producenty je teď módní a jsem za to ráda. Ne jako po sametové revoluci, kdy co bylo ze zahraniční, bylo nejlepší.
I když s tou podporou místních vinařů úplně nevím. Musím přiznat, že mi vína moc nechutnala a historie se tedy opakovala. Nepovažuji se v žádném případě za znalce vína. Buď mi víno chutná a nebo ne. Dalším kritériem může pro mě ještě být, jestli mě druhý den bolí hlava a nebo ne.
Krušnohorec nedávno zakoupil Vínokrálský poznávací balíček o dvanácti bílých vínech. Převážně pocházejí z Evropy. Zatím všechna vína, která jsme ochutnali, nám chutnala. Z těch by se mi nejspíš na stole netvořila fronta.
Za nejhorší víno z ochutnávky jsem považovala červené víno Johann W red cuvée 2015. Když mi číšník představoval víno, upozornil mě na jeho zápach. Prý jako starý dům a nebo sklep. Já bych se nebála to přirovnat k zatuchlině. To bylo něco pro mě. Já, která jsem kvůli zápachu nikdy neochutnala olomoucké tvarůžky, jsem se měla pustit do zatuchlého vína. Znalci vína by se možná olizovali, u mě degustace vázla.
S jídlem to bylo úplně něco jiného. Začali jsme jednohubkou o rozměrech asi 2,5 cm x 2,5 cm s paštikou a dvěma snítkami červené cibule. Původně ležela na porcelánové lžičce. Udělala jsem šup a nebylo co fotit.
Následoval předkrm. To byla lahůdka. Roastbeef z bizona, křen, marinované jablko, lístky salátu, chipsy.
Po předkrmu následovala polévka. Ta byla hříbková, v ní prsíčko z bažanta, vaječná sedlina a chlebová drobenka. Nejprve nám přinesli talíř s vaječnou sedlinou a masem z bažanta.
Maso a sedlinu nám na stole zalili polévkou.
Hlavním chodem byl mufloní hřbet, gratinované brambory, omáčka z portského vína a brusinky.
Vynikající, ale tady mi už docházel dech. Jeden špalík skončil na talíři Krušnohorce.
Pak měla následovat káva a dezert. Kávu jsme odmítli. Dezert nám byl na začátku představen jako nějaký perník. Tak ten úplně nemusím a vzhledem k tomu, že sladké skoro nejím, chtěla jsem dezert odmítnout. Nabídla jsem ho nejprve Krušnohorcovi. Ten nevěděl, prý podle toho, jak dezert bude vypadat. Když ho přinesli, byla jsem ráda, že jsem ho neodmítla. Nádhera. Na nabídku, kterou jsem udělala Krušnohorcovi, jsem rázem zapomněla a pustila se do něj. Byla jsem zvědavá, co je uvnitř. Ve výborném krému byl špalíček želé. Takový zákusek bych v žádném případě nepředstavovala obyčejně jako perník. Oni tomu tedy říkají čokoládovo-perníkový dortík se švestkovým pyré, ale já si představila ten můj litý na plech přelitý švestkovým pyré. Tak tady se vidí, když se pečení ujme profesionál.
Večeři jsme zakončili stopičkou čiré kořalky vonící po malinách. Patrně na lepší trávení.
Zážitkové menu byl opravdu zážitek. Jídlo bylo povedené. Mám se co učit.
Přidejte odpověď