Kuskus s uzenou rybou je výborné a rychlé jídlo. Můžete si ho dát k obědu, ke svačině i večeři. Je snadno přenosné, nemusí se ohřívat, takže zároveň praktické jídlo na cesty a nebo do práce.
Já jsem kuskusový salát tentokrát dělala z uzeného pstruha duhového. Obdobně chutná i uzený losos, kterého lze také použít.
Základní suroviny na 4 porce:
- 200 g kuskusu
- 100 g uzené ryby
- 2 – 3 masitá rajčata
- 30 g pórku
- olivový olej
- sůl, případně i pepř
- drcené bylinky (rozmarýn, tymián)
- kopr
- šťáva z poloviny citrónu
- kapary
- 1 menší červená cibule
- vařená vejce
- zeleninový/masový vývar
- případně sójová omáčka na dochucení
Příprava kuskusu je velmi jednoduchá. Zalije se stejným objemem vývaru a nechá se pod pokličkou nabobtnat. Takže já jsem ho přemístila do kastrůlku a zalila ho jedním zeleným hrnkem (viz. obrázek Základní suroviny) teplého masového vývaru.
Zatímco kuskus bobtnal, připravovala jsem si ostatní přísady. Dala jsem vařit vejce natvrdo. Těch si tam přidejte každý podle chuti. Já jsem počítala s polovinou vejce na porci, takže jsem uvařila dvě.
Rajčata je dobrá použít masitá. Mají málo semínek. I tak jsem je nakonec vykrojila a použila jenom dužinu. Nejprve jsem si myslela, že budou stačit 2 rajčata. Když jsem je vykrájela, ještě jedno jsem přidala.
Uzenou rybu nakrájíme na nudličky, cibuli a pórek na drobné kostičky. Bylinky jsem rozdrtila ve hmoždíři.
Hotový kuskus jsem vidličkou načechrala, zakapala ho olivovým olejem, přidala bylinky, citrónovou šťávu a dochutila solí a lžící sójové omáčky. Vše jsem vidličkou zapracovala do kuskusu.
Pak jsem přidala rybu, kapary, cibuli, pórek, rajčata, kopr a vše promíchala.
Nakonec jsem přidala nakrájená vejce, která jsem už do salátu nezamíchala. Každý si jich může na porci přidat podle vlastní chuti.
Přidejte odpověď