Návštěva muzea čokoládovny Lindt

Fontána Lindt
Fontána Lindt

Již loni jsme při pobytu ve Švýcarsku navštívili honosnou budovu Lindt Home of Chocolate, kde se nachází nejenom muzeum, ale i výrobna a zároveň největší prodejna čokolády Lindt. Budova byla veřejnosti zpřístupněna v září roku 2020. Do muzea jsme se loni nedostali. Lístky byly vyprodané.

Letos jsme nic nenechali náhodě a Krušnohorec zakoupil lístky v předprodeji přes internet.

Již loni jsme mohli ve vestibulu budovy obdivovat největší čokoládovou fontánu na světě. Je vysoká 9,3 m, váží 3 tuny a protéká jí 1 500 l čokolády rychlostí 1 l za sekundu. Je opravdu co obdivovat.

Vestibul s čokoládovou fontánou

Prohlídky se konají každou půlhodinu. U vchodu je možno si zapůjčit audio průvodce v sedmi jazycích. Bohužel ne v češtině.

V muzeu se dozvíte vše o historii a výrobě čokolády Lindt. Nachází se zde interaktivní mapa, na které jsou zobrazeny všechny existující i zaniklé čokoládovny ve Švýcarsku, nejen továrny Lindt. Je na ní uveden i rok založení, případně i zrušení.

Zakladatel značky je Rudolph Lindt, který se proslavil v roce 1879 vylepšením mléčné čokolády. Větší jemnosti dosáhl delším mícháním kakaového másla, kakaa a mléka.

Prohlídka muzea začíná pěstováním, sklízením a zpracováním kakaových bobů pro čokoládu Lindt.

Kakaovník s plody
Řez kakaovým plodem
Sušení kakaových bobů

Zde promítají technologii sušení kakaových bobů. Přiložením audio průvodce na metličku se spouští výklad.

Stroj na míchání čokolády

V muzeu je zmínka i o konkurenční značce čokolády Cailler. Švýcarský podnikatel Francois-Louis-Cailler založil v roce 1819 první značku švýcarské čokolády. Proslavil se první mechanizovanou továrnou na čokoládu na světě. Je považován za průkopníka industrializace výroby čokolády.

Francois -Louis- Cailler – model parního stroje

K vidění jsou i modely výrobních linek na výrobu pralinek a tabulkové čokolády.

Model linky na výrobu pralinek
Konec výrobní linky

V muzeu jsou vystaveny i nejrůznější formy na čokoládu.

Formy na čokoládu Lindt

Nejvíce návštěvníků se ovšem shromažďovalo u ochutnávky čokolád. Ať to byly tři fontány s tekoucí čokoládou a nebo válce s úlomky různých druhů tabulkové čokolády.

Válce na ochutnávku tabulkové čokolády

Stačilo pod válec nastavit dlaň a kousek čokolády se ulomil a přistál na ní.

Příchuti čokolád
Další příchuti čokolád
Fontány s tekoucí čokoládou

Jakoby už čokolády nebylo dost, na konci nás čekala ochutnávky pralinek Lindt.

Ochutnávka koulí Lindt

Běžně sladké nejím, ale odtud jsem šla opravdu přeslazená. Pak už následovaly jenom výčitky svědomí.

Návštěvu Lindt Home of Chocolate jsme ukončili stejně jako loni v prodejně čokolády. Nakoupili jsme pralinky pro kamarády, rodinu a také pro sebe. Mají tam opravdu obrovský výběr nejrůznějších čokolád i pralinek. Jen malá část je u nás k dostání.

Od návštěvy uběhl již týden a po přeslazení v muzeu jsem žádnou zakoupenou čokoládu neochutnala.

Výrobna čokolády je v prvním patře a je do ní vidět. Bohužel jsme se tam dostali až po pracovní době, kdy už linky byly zastavené.

Vlevo u ochozu – výrobna čokolády Lindt

Muzeum je zajímavé, budova je nádherná, ale příště už zase navštívím pouze obchod s čokoládou. Ten je nepřekonatelný.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*