Svíčková s muflonem

Muflon se svíčkovou
Muflon se svíčkovou

Několik prázdninových víkendů jsme strávili na chatě. Danča se vytasila s obvyklou otázkou: „Co budeme vařit?“. Na což já obvykle odpovídám: „Něco dobrého.“ Pak jsem si vzpomněl, že máme v mrazáku dva balíčky divočiny, daňka a muflona, které jsem před časem zakoupil. Vybral jsem muflona a rozhodl se udělat ho na svíčkové. Většina surovin na chatě byla, maso jsme tam dovezli a zbylé suroviny zakoupili cestou.

Po rozmrznutí mufloního masa jsme zjistili, že je z něj několik různě velkých kusů.

Rozmrazený muflon

Danča rozhodla, že z toho udělá „špalíček“, tedy něco jako roládu a protože se to nedá prošpikovat, proloží to špekem. Já chtěl původně jen plátky, ale nechal jsem se přesvědčit a Danča začala maso seskupovat a omotávat nití.

Maso se špekem
Špalíček masa, špek a koření

Na maso jsme použili: sůl, kuličky barevného pepře, nové koření, jalovec, bobkový list, šalvěj a snítky rozmarýnu. Pak jsme maso osmažili na pánvi na špeku, aby se zatáhlo.

Smažení masa na pánvi

Poté jsem maso vyjmul z pánve a na jeho místo nasypal pokrájenou zeleninu: celer (na chuť), mrkev (na barvu), petržel a cibuli.

Smažení zeleniny

Pak došlo na „Papinův hrneček“. Do papiňáku jsem dal osmažené maso i zeleninu, zalil horkou vodou, přidal kostku bujónu, hrnec zavřel a papiňákoval asi 40 minut.

Obsah papiňáku před zalitím vodou
A maso je uvařeno

Po uvaření masa jsem papiňák „odsyčel“ a maso vyndal. Rozhodli jsme se jej ještě trocho opéci. Navíc jsem svíčkovou vylepšil přidáním krémových žampiónů, které jsme pekli s masem.

Připravené žampiony

Maso jsme v předehřáté troubě pekli asi 10 minut na 180° C.

Opečené maso se žampióny

Během pečení masa jsem rozmixoval tyčovým mixérem omáčku. Koření v ní necháváme, omáčka je pak taková „myslivecká“. Do omáčky jsem pak přidal opečené žampiony, které jsem ještě asi 10 minut povařil. Danča poté omáčku zahustila moukou rozmíchanou v hrnečku s vodou. Za stálého vaření jsem nakonec přidal smetanu do omáček a vše dobře promíchal.

Hotová omáčka

Pak už jsem dal do omáčky jen prohřát maso a měli jsme hotovo. Knedlík si kupuju sám, stačí ho jen nakrájet a ohřát. Nakonec jsem maso ještě ozdobil snítkou červeného rybízu. Brusinky jsem neměl, zato rybíz nám dozrává na chatě v horách až během srpna. Hub mohlo být v omáčce více, na následujícím snímku jsou dvě ukryty pod knedlíky.

Hotové jídlo na talíři: muflon, svíčková, houskový knedlík a červený rybíz

Oběd se povedl a z 800 g mufloního masa jsme měli celkem šest porcí. Přeju dobrou chuť!!!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*