Ptáčky z mletého masa

Ptáček z mletého masa
Ptáček z mletého masa

Nedávno mě napadlo, jestli by nešly udělat španělské ptáčky z mletého masa. Suroviny, které roluji do hovězího masa, bych zabalila do mletého. Když jsem se podívala na net, zjistila jsem, že nejsem první, koho to napadlo. Měla jsem trochu obavy, jestli se mi při vaření nebudou ptáčky rozpadat a neudělám z nich neplánovaně rozlítané. Po zhlédnutí pár videí jsem byla v klidu. Všem se dařilo. Někteří si pomáhali při balení potravinářskou fólií, jiní je ledabyle tvořili na dlani ruky. Mé obavy se rozplynuly a já se pustila do díla.

Měla jsem doma 500 g hovězího a 500 g vepřového mletého masa. Původně jsem si myslela, že udělám 4 ptáčky a ze zbytku jen tak pro chuť karbanátky. Ale i s náplní jsem měla velké oči, a tak jsem plnila a plnila a ze čtyřech ptáčků bylo šest.

Suroviny:

  • 1 kg směsi hovězího a vepřového mletého masa

Suroviny do masa:

Suroviny na ochucení masa
  • 3 lžíce strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce worcestrové omáčky
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • sůl
  • pepř
  • tymián

Já jsem do masa dala jedno vejce. Jde to také, ale příště určitě dám dvě. Všechny ingredience smícháme a pak ručně nebo v robotu maso hněteme. Je zapotřebí vytlačit z mletého masa vzduch, aby se maso nerozpadalo. Postupujeme stejně, jako když se dělá sekaná.

Maso jsem dala asi na hodinu odležet do lednice a pustila jsem se do přípravy náplně.

Náplň do ptáčků:

Suroviny do ptáčků
  • 6 půlek vařených vajec
  • 6 okurek kornišonů
  • 6 plátků cibule
  • 100 g uzeného špeku z mangalice (asi 25 g do ptáčků, zbytek na základ omáčky)
  • hořčice
  • 100 g uzeniny

S náplní jsem měla velké oči. Do ptáčků jsem surovin použila méně než je na obrázku. Špekové kvádry jsem rozpůlila a zbylou půlku rozkrájela na kostičky a přidala k hromádce, kterou jsem použila na osmažení cibule na základ omáčky. Původně jsem zamýšlela dát do ptáčku 2 kousky kabanosu, ale nakonec jsem použila jenom jeden a i ten jsem ještě podélně rozřízla na půlku.

Na omáčku budeme ještě potřebovat:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 větší cibule
  • nálev z okurek
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky na zahuštění
  • pár lžic smetany na zjemnění
Cibule na základ omáčky

Maso jsem rozdělila na 6 dílů.

Maso na 6 ptáčků

Maso jsem položila na potravinářskou fólii a dlaní ho rozmáčkla na obdélník o rozměrech 100×180 mm. Potřela jsem ho hořčicí a naskládala na něj 1/2 vajíčka, kabanos, okurku, špek a cibuli a pomocí fólie přehnula okraj blíže ke mně přes náplň. Pak jsem přetáhla druhý okraj přes první a maso zabalila do fólie.

Maso s náplní
Zabalený ptáček do fólie

Ptáček ve fólii jsem poválela po lince a pak jsem ho rozbalila. Rozbalený ptáček jsem ještě v dlaních trochu upěchovala.

Hotové ptáčky

Do kastrolu nalijeme asi 2 lžíce oleje a rozpustíme na něm nakrájený špek. Pak přidáme nakrájenou cibuli. Na růžové cibulce osmažíme ze všech stran ptáčky.

Abych mohla s ptáčky pohodlně manipulovat, smažila jsem je po třech.

Opékání ptáčků

Opečené ptáčky jsem dala zpátky na základ a zalila asi 400 ml vařící vody. Víc se mi tam nevešlo. Přilila jsem trochu láku z okurek, přidala hořčici a přivedla k varu. Množství omáčky můžeme ještě doladit nakonec.

Ptáčky zalité vodou

S obavou, jestli se ptáčky během vaření nerozpadnou, jsem je přikryla poklicí a vařila 15 minut. Pak jsem je opatrně obrátila a vařila dalších 15 minut.

Dopadlo to dobře. Ptáčky držely pohromadě.

Uvařené ptáčky

Uvařené ptáčky jsem přemístila do zapékací mísy, potřela je olejem a dala je ještě na 10 minut do trouby na 200 °C.

Zatímco se ptáčky opékaly, pustila jsem se do omáčky. Scedila jsem ji a zahustila moukou rozkvedlanou ve vodě. Nakonec jsem přidala ještě trochu smetany.

Opečené ptáčky

Ptáčky získaly pečením pěknou barvičku a krustičku, která je ještě zpevnila.

Nakonec všechno dopadlo dobře a ptáčky se nerozpadly.

Ptáčky podáváme nejčastěji s rýží nebo s kynutým knedlíkem.

Ptáček z mletého masa s rýží

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*