Nikdy jsem si nemyslela, že se jednou pustím do výroby plundrového těsta. Odrazovala mě od něj hlavně máslová kostka. Zapracovávat ji do těsta mi připadalo složité.
Nikdy neříkej nikdy. Můj názor na těsto změnil pan Maršálek. Vypracovat plundrové těsto vypadalo v televizi jako legrace. Založil omládek, který byl díky kvasnicím plný života, jednoduše rozválel máslovou kostku, v robotu uhnětl nelepivé těsto a i rozválení máslové kostky do těsta mu šlo hladce.
Pustila jsem se tedy statečně po vzoru pana Maršálka do plundrového těsta. Můj omládek byl ještě živější než jeho. Založila jsem ho do malého hrnečku, ve kterém nechávám vzejít kvasnice, když dělám třeba kynuté knedlíky. Hrneček jsem dala na topení, abych urychlila proces kynutí. Když jsem se přišla na omládek podívat, byla jsem v šoku. V obýváku to vypadalo jako v pohádce „Hrnečku vař“. Droždí se valilo z hrnečku do topení a co nepobralo topení, vyteklo pod něj. V tu chvíli jsem si vzpomněla, že pan Maršálek měl omládek ve větší misce. To už bylo pozdě. Bylo třeba založit nový.
Suroviny na máslovou kostku:
- 200 g vychlazeného másla
- 35 g hladké mouky
- pečící papír

Suroviny na omládek:
- 20 g droždí
- 140 g vlažného mléka
- 60 g hladké špaldové mouky
Suroviny na těsto:
- 350 g hladké mouky
- 100 g krupicového cukru
- 4 g soli
- 2 vejce
- 65 g povoleného másla

Suroviny na náplň:
- 1 pudingový prášek
- 500 ml mléka
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- malý mandarinkový kompot
Suroviny na žmolenku:
- 30 g másla
- 60 g cukru
- 30 g polohrubé mouky
Nejprve si uděláme omládek. Do misky nasypeme mouku, přidáme rozdrobené droždí, zalijeme mlékem a promícháme. Misku přikryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo na 20-30 minut kynout.
Pak se pustíme do máslové kostky. Nakrájíme vychlazené máslo na větší kousky, přisypeme mouku, kterou prsty zapracujeme do másla.

Hmotu přeneseme na pečící papír, ze kterého poskládáme psaníčko, ve kterém budeme válet máslovou hmotu do tvaru obdélníka. Já jsem si udělala psaníčko o rozměrech 16 x 22 cm.



Rozměry máslové kostky nejsou přesně dané. Důležité je přizpůsobit pak rozměry těsta k máslové kostce při spojování obou surovin.
Máslovou kostku dáme vychladit do lednice.
Jakmile je omládek vykynutý, pustíme se do těsta. Do robotu dáme mouku, cukr, sůl, promícháme hákem na kynutá těsta a pak přidáme omládek, vejce a mícháme asi 3 minuty. Nakonec přidáme povolené máslo. Hněteme, dokud se máslo pořádně nezapracuje do těsta.
Z hotového těsta vyválíme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme ji odpočinout alespoň na hodinu do lednice. Fólii neutahujeme, dáme těstu prostor pro kynutí.

Po hodině se dáváme do zapracování máslové kostky do vykynutého těsta.
Šířku těsta vyválíme na délku máslové kostky (v mém případě na 22 cm) a délku na dvojnásobek šířky (v mém případě na 32 cm). Máslovou placku vložíme doprostřed a těsto z obou stran přes ni přeložíme.


Těsto otočíme o 90° a znovu válíme.

Rozválené těsto znovu přehneme, tentokrát na třetiny.

Přední třetinu přehneme ještě přes zadní.
Pak těsto opět otočíme o 90° a válíme naposledy. Tentokrát ho budeme přehýbat na čtvrtiny.

Na konec ho ještě přehneme v půlce a máme hotovo.

Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme ho na hodinu odležet do lednice.
Zatímco těsto odpočívá, připravíme si z mléka, cukru a pudingového prášku dle návodu výrobce puding na koláčky. Hotový puding občas zamícháme, aby se nám na něm netvořila krusta. Pudingu i mandarinek mi dost zbylo. U nás nebyl problém zbytky udat.
Hned po pudingu se pustíme do žmolenky. Do misky si dáme všechny suroviny a prsty je spojíme.
Po hodině vyndáme těsto z lednice a přichází na řadu další válení. Tentokrát plát o rozměrech 48 x 36 cm. Ten rozdělíme na delší straně na čtvrtiny a na kratší na třetiny. Čtverečky o rozměrech 12 x 12 cm přehýbáme do tvaru psaníčka.

Psaníčka přeneseme na plech a potřeme je rozkvedlaným vejcem.

Pak na ně doprostřed klademe puding a kousky mandarinek.

Necháme je ještě tak 10 minut kynout, pak je posypeme žmolenkou a dáme do trouby s horkým vzduchem rozehřáté na 200 °C. Po třech minutách stáhneme teplotu na 175 °C a pečeme ještě dalších 15 -17 minut.

Příprava plundrového těsta je dost zdlouhavá, ale výsledek stojí za to. Za chvíli všechny zmizely.

Přidejte odpověď