Sous vide rump steak s hranolky a pepřovou omáčkou

Rump steak
Rump steak

Připravit si výborný hovězí steak závisí hlavně na výběru masa. Mnohdy sehnat vhodné maso na steaky není legrace. U nás vymizely staré dobré masny a když nechceme za masem cestovat, musíme se spokojit s masem ze supermarketů. To není vždycky to pravé. Plátky masa bývají tenké a o mase se toho mnohdy moc nedozvíte. Já vím, že moje maso pochází z pastvin ve Skotsku, kde byl skot poražen i bourán a v Německu zabalen. Jestli jde o mladého býčka či starou krávu, jsem se již na balíčku nedočetla.

Můj steak váží 200 g je asi 3,5 cm tlustý.

Plátky masa jsem potřela olivovým olejem, posolila hrubozrnnou solí a posypala rozemletým pepřem a rozmarýnem. Nechala jsem je asi hodinu v kuchyni odpočívat. Maso by mělo mít pokojovou teplotu.

Další suroviny na dokončení steaků:

  • řepkový olej na osmažení uvařených steaků
  • 2 plátky másla na zjemnění
Naložené maso

Zatím si můžeme předvařit brambory na hranolky. Vařila jsem je ve slupce asi 10 minut. Chvíli jsem je nechala chladnout a ještě teplé je oloupala a nakrájela na hranolky. Hranolky jsem na plechu vyloženém pečícím papírem postříkala olejem a posolila.

Hranolky připravené k pečení

Hranolky jsem pekla při 180 °C asi 25 minut. Vložte je tedy do trouby asi těch 25 minut před dokončením masa, abyste je neměli studené.

Osmažené hranolky

Masa jsem vložila do igelitového pytlíku, vysála vzduch a zatavila. Takto připravené plátky jsem hodila do sous vidu do vody ohřáté na 60 °C na 1,5 hodiny.

Steaky v igelitovém sáčku
Sous vide vaření

Zatímco se mi vařilo maso, pustila jsem se do pepřové omáčky.

Suroviny na omáčku:

Suroviny na pepřovou omáčku
  • 50 g másla
  • 1 šalotka
  • 200 ml vody
  • 1/2 kostky hovězího bujónu
  • 2-3 lžíce nakládaného pepře
  • 1 smetana na šlehání
  • hladká mouka/světlá jíška na zahuštění

V rendlíku rozpustíme máslo a na něm necháme zesklovatět najemno nakrájenou šalotku. Pak přidáme pepřové kuličky, osmahneme je a zalijeme vařící vodu. Ještě do rendlíku rozdrobíme bujón.

Vaření pepřové omáčky

Necháme vařit pod pokličkou asi 15 minut. Poté přilijeme smetanu a vaříme dalších 10 minut. Nakonec zahustíme buď hladkou moukou rozkvedlanou ve vodě a nebo světlou hotovou jíškou. Ještě necháme chvíli provařit.

Po 1,5 hodině jsem maso vytáhla a osmažila ho na rozpáleném oleji na pánvi. Po každé straně 1 minutu.

Smažení steaků

Osmažené steaky jsem vložila do termo nádoby, nahoru přidala plátek másla, přiklopila a nechala chvíli odpočívat.

Hotové steaky
Steaky v řezu

Pak přišla na řadu poslední fáze mého snažení, a to servírování.

Rump steak s hranolky a pepřovou omáčkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*