Tak mne Danča zase jednou pustila do kuchyně, abych udělal sváteční oběd. A došlo na mou oblíbenou divočinu, tentokrát jsem v mrazáku našel muflona. Další suroviny se buď už doma nacházely nebo taky ne a pro ty jsem ještě vyrazil do nákupního střediska.
Co jsem použil:
- mufloní kýtu, balíček měl 80 deka
- grilovací koření
- uzenou maldonskou sůl
- plnotučnou hořčici
- pár plátků šunky
- jednu větší cibuli
- trochu uzeného špeku
- několik krémových žampiónů
- mletý kmín
- tři až čtyři vajíčka
- hladkou mouku na obalení závitků
- olej
- hovězí vývar nebo dvě kostky bujónu
- jíšku na zahuštění
Mufloní kýtu jsem odblanil, nakrájel na plátky a ty jsem se snažil rozmlátit na co nejtenčí. Měl jsem jich celkem pět. Plátky jsem posypal grilovacím kořením a osolil uzenou maldonskou solí.

Následovalo potření plátků jemnou plnotučnou hořčicí bez konzervantů.

Na hořčici jsem položil plátek šunky, měl jsem šunku od kosti.

Pak jsem se pustil do houbové smaženice. Nakrájel jsem na kostičky trochu uzeného špeku a půlku větší cibule. Obojí jsem nechal zesklovatět na pánvi. Poté jsem přidal pokrájené krémové žampióny, posypal je mletým kmínem a dusil a dusil.

Nakonec jsem do toho vrazil čtyři vejce a míchal a míchal, až z toho byla smaženice. Tu jsem nanesl na jednotlivé plátky masa.

Pak jsem plátky masa přehnul a zahnul jim okraje, aby náplň zůstala uvnitř a nevylejzala. Celé závitky jsem spíchnul několika párátky. Závitky jsem obalil v hladké mouce a osmažil na pánvi na rozpáleném oleji. Do hrnce jsem přidal na výpek osmažit opět trochu uzeného špeku a druhou půlku cibule. Obojí bylo pokrájeno na kostičky nebo kvádříky. Na tento základ přišly osmažené závitky.

Poté je vhodné závitky zalít vývarem a povařit. Vývar jsem neměl, tak jsem použil horkou vodu. Bylo jí něco přes litr, a tak jsem do ní přidal dvě kostky hovězího bujónu. Dá se použít i masox. Závitky jsem vařil pro urychlení v papiňáku 3/4 hodiny (= 45 minut na časovači v mobilu). Posledních 15 minut jsem ještě také vařil přílohovou rýži. Po uvaření masa jsem závitky z hrnce vyjmul, omáčku zahustil jíškou a závitky ještě na chvíli vrátil prohřát do omáčky. Pak už jen následovalo servírování. Párátka jsem z masa vytáhnul kombinačkama, přičemž jsem vždy závitek podržel vidličkou.


No a protože byly právě Velikonoce, zapíjeli jsme dobrý oběd zeleným pivem. Přeju dobrou chuť.

Přidejte odpověď