Mufloní závitky

mufloní závitky
mufloní závitky

Tak mne Danča zase jednou pustila do kuchyně, abych udělal sváteční oběd. A došlo na mou oblíbenou divočinu, tentokrát jsem v mrazáku našel muflona. Další suroviny se buď už doma nacházely nebo taky ne a pro ty jsem ještě vyrazil do nákupního střediska.

Co jsem použil:

  • mufloní kýtu, balíček měl 80 deka
  • grilovací koření
  • uzenou maldonskou sůl
  • plnotučnou hořčici
  • pár plátků šunky
  • jednu větší cibuli
  • trochu uzeného špeku
  • několik krémových žampiónů
  • mletý kmín
  • tři až čtyři vajíčka
  • hladkou mouku na obalení závitků
  • olej
  • hovězí vývar nebo dvě kostky bujónu
  • jíšku na zahuštění

Mufloní kýtu jsem odblanil, nakrájel na plátky a ty jsem se snažil rozmlátit na co nejtenčí. Měl jsem jich celkem pět. Plátky jsem posypal grilovacím kořením a osolil uzenou maldonskou solí.

Připravené plátky, osolené a okořeněné

Následovalo potření plátků jemnou plnotučnou hořčicí bez konzervantů.

Mufloní plátky potřené hořčicí

Na hořčici jsem položil plátek šunky, měl jsem šunku od kosti.

Okořeněné plátky s hořčicí a šunkou od kosti

Pak jsem se pustil do houbové smaženice. Nakrájel jsem na kostičky trochu uzeného špeku a půlku větší cibule. Obojí jsem nechal zesklovatět na pánvi. Poté jsem přidal pokrájené krémové žampióny, posypal je mletým kmínem a dusil a dusil.

Dušení hub na špeku a cibulce

Nakonec jsem do toho vrazil čtyři vejce a míchal a míchal, až z toho byla smaženice. Tu jsem nanesl na jednotlivé plátky masa.

Smaženice na plátcích masa

Pak jsem plátky masa přehnul a zahnul jim okraje, aby náplň zůstala uvnitř a nevylejzala. Celé závitky jsem spíchnul několika párátky. Závitky jsem obalil v hladké mouce a osmažil na pánvi na rozpáleném oleji. Do hrnce jsem přidal na výpek osmažit opět trochu uzeného špeku a druhou půlku cibule. Obojí bylo pokrájeno na kostičky nebo kvádříky. Na tento základ přišly osmažené závitky.

Závitky v hrnci

Poté je vhodné závitky zalít vývarem a povařit. Vývar jsem neměl, tak jsem použil horkou vodu. Bylo jí něco přes litr, a tak jsem do ní přidal dvě kostky hovězího bujónu. Dá se použít i masox. Závitky jsem vařil pro urychlení v papiňáku 3/4 hodiny (= 45 minut na časovači v mobilu). Posledních 15 minut jsem ještě také vařil přílohovou rýži. Po uvaření masa jsem závitky z hrnce vyjmul, omáčku zahustil jíškou a závitky ještě na chvíli vrátil prohřát do omáčky. Pak už jen následovalo servírování. Párátka jsem z masa vytáhnul kombinačkama, přičemž jsem vždy závitek podržel vidličkou.

Hotový mufloní závitek s rýží – porce pro Danču
Hotový mufloní závitek na talíři s rýží – porce pro Krušnohorce

No a protože byly právě Velikonoce, zapíjeli jsme dobrý oběd zeleným pivem. Přeju dobrou chuť.

Velikonoční zelené pivo v historickém půllitru

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*