Cukety sice už moc nedozrávají, ale já jich mám v ledničce stále dostatek. Běžně dělávám vepřové závitky plněné kysaným zelím, tentokrát jsem je ale zkusila naplnit cuketovým.
Doma jsem měla asi 1,3 kg krkovice v celku. Vykrájela jsem flaksy, kterých v mase bylo docela dost a zbytek jsem nakrájela na šest plátků asi 2 cm tlustých. Rozklepala jsem je do tenka, aby se dobře rolovaly a trochu osolila a opepřila.
Suroviny na závitky:

Suroviny na závitky:
- 6 plátků vepřového masa (vepřová pečeně, krkovice)
- pepř
- sůl
- 6 tenkých plátků slaniny
- sádlo
- cibule
- cuketové zelí
- potravinářský provázek nebo párátka na upevnění závitků
Po přípravě masa jsem se pustila do výroby cuketového zelí.
Suroviny na zelí:

- 500 – 600 g cukety
- 1 střední brambor
- 1 střední cibule
- olej
- kmín
- sůl
- 2 lžíce octa
Nejdříve si oloupeme cuketu a nastrouháme ji nahrubo. Pak oloupeme brambor, který nastrouháme najemno. Vmícháme ho do cukety, aby nám ji při vaření zahustil.

Pak oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a osmahneme ji na oleji. K cibuli přidáme cuketu s bramborem, osolíme, okmínujeme a vše promícháme a smažíme za občasného míchání asi 7-10 minut. Stačí, aby cuketa trochu změkla a spojila se s bramborem. Nakonec přidáme ocet, pořádně promícháme a po chvilce odstavíme zelí z kamen. Na plnění do závitků je lepší ho nechat trochu vychladnout.

Na plátek masa jsem rozprostřela plátek slaniny, pomazala trochou cuketového zelí a zabalila.


Je dobré horní a dolní okraj závitku zahnout dovnitř, aby zelí nevypadávalo. Hotový závitek převážeme potravinářským provázkem a nebo okraj přichytíme párátkem či potravinářskou jehlou k závitku.

Zkusila jsem párátko i niť. Obojí jde. S provázkem je závitek pevnější, s párátkem je to rychlejší.
Pak jsem na troše sádle osmažila pokrájenou cibuli, dala na ni závitky a osmahla je ze všech stran (postupně jsem je otáčela).

Po osmažení jsem je přikryla poklicí a dusila. Když by se šťáva vydusila, je potřeba je podlít trochou vody. Já jsem měla dostatek šťávy, nepodlévala jsem je. Asi po 30 minutách byly hotové. Vždy záleží na tom, jak tlustý je plátek masa. Zkusila jsem do jednoho závitku píchnout nožem.

Ze závitků jsem sundala provázky a servírovala s bramborem. Brambory jsem polila výpekem.

Trochu zelí mi zbylo, tak jsem si ho přidala na talíř.

Kysané zelí dodá masu pikantní navinulou chuť.
Přidejte odpověď