Už jsem pár týdnů nedělal žádné špízy. A tak, když jsem byl postaven před problém, co si udělám jednoho prosincového dne k obědu, rozhodl jsem se pro špízy. A aby nebyly takové „obyčejné“, použil jsem na ně játra.

Na špízy jsem použil tyto suroviny:
- drůbeží játra (měl jsem kuřecí)
- slanina z vepřového boku – plátky (na zabalení kousků jater)
- uzená slanina v celku
- točený salám (kabanos, měj jsem špekáčkový)
- krémové žampiony
- cibule
- různobarevné papriky
Játra jsem nakrájel na kousky a zabalil do tenkých plátků slaniny. Ostatní suroviny jsem nakrájel na plátky nebo kolečka a vše postupně napíchal na tři špejle, jak ukazuje první snímek.
Grilovací vlnkovanou pánev jsem potřel olejem a špízy pomalu griloval (nebo smažil?). Postupně jsem je otáčel, aby se ogrilovaly ze všech stran pokud možno stejnoměrně.

Příprava na pánvi mi zabrala asi půl hodiny, než jsem byl se špízy spokojen. Nakonec jsem špízy servíroval. Ten první jsem si dal nezdravě se salátem, tento byl řáholecký (že by od Cipíska?).

První špíz mi tak zachutnal, že jsem sežral i další dva jen tak, bez přílohy.
No a zbývá odpovědět, proč jsou to špízy maďarské. Podle hesla, že v čem je paprika, to je maďarské. Pokud přidáte kousky papriky třeba do guláše, máte z něj guláš maďarský. Já je přidal do špízů a tak jsem měl maďarské špízy.
Špízy se dají také péct v troubě, tak by je dělala Danča. Dá se na ně napíchat ledacos, jen je třeba, aby měly suroviny přibližně stejně dlouhou dobu tepelné přípravy. Pokud si uděláte takovýto nebo jiný špíz, přeju Vám dobrou špízovou chuť!!!
Přidejte odpověď