Shiitake je japonská houba, která podle výzkumu japonských vědců snižuje cholesterol a má také protinádorové, antivirové a antibiotické účinky. Občas na shiitake narazím v superkarketu, obvykle je v balení 85 gramů těchto hub. Dají se připravovat různě.
Občas si „šitake“ koupím a přidám do nějakého jídla. A protože jsem kromě masožravce i vejcožrout, dělám si z nich také smaženici, většinou ke snídani. Obvykle volím klasický postup. Tedy nejprve nakrájím a osmažím cibulku, aby zesklovatěla. Pak přidám houby. Bývají malé, tak je překrájím jen na polovinu a chvíli podusím. Nakonec přidávám tři vajíčka (pro méně hladové jedince by mohla stačit jen dvě), osolím, opepřím, případně podle nálady namelu trochu chilli a za neustálého míchání smaženici dosmažím.
Nakonec je možno smaženici „ozdobit“ nakrájenou pažitkou a rozkrájenými cherry rajčátky. Je to chutná snídaně, relativně jednoduchá na přípravu. Jedinou vadou na kráse může být poněkud vyšší cena za houbičky shiitake.
Přidejte odpověď