Shiitake – smaženice

shiitake
Shiitake-smaženice

Shiitake je japonská houba, která podle výzkumu japonských vědců snižuje cholesterol a má také protinádorové, antivirové a antibiotické účinky. Občas na shiitake narazím v superkarketu, obvykle je v balení 85 gramů těchto hub. Dají se připravovat různě.

Houby shiitake

Občas si „šitake“ koupím a přidám do nějakého jídla. A protože jsem kromě masožravce i vejcožrout, dělám si z nich také smaženici, většinou ke snídani. Obvykle volím klasický postup. Tedy nejprve nakrájím a osmažím cibulku, aby zesklovatěla. Pak přidám houby. Bývají malé, tak je překrájím jen na polovinu a chvíli podusím. Nakonec přidávám tři vajíčka (pro méně hladové jedince by mohla stačit jen dvě), osolím, opepřím, případně podle nálady namelu trochu chilli a za neustálého míchání smaženici dosmažím.

Smaženice s houbami shiitake

Nakonec je možno smaženici „ozdobit“ nakrájenou pažitkou a rozkrájenými cherry rajčátky. Je to chutná snídaně, relativně jednoduchá na přípravu. Jedinou vadou na kráse může být poněkud vyšší cena za houbičky shiitake.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*