Brokolicová pomazánka

Brokolicová pomazánka

Tato pomazánka se hodí jak na jednohubky, tak třeba jako zdravá svačinka na opečené tousty nebo jenom na rohlík či bagetku. Je velmi chutná, ale vzhledem k česneku, který v ní je, bych ji úplně nedoporučovala ve všední den ke snídani a nebo na svačinu do práce.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 500 g brokolice
  • 100 g taveného sýru
  • 250 g tvarohu
  • 200 g neochuceného pomazánkového másla
  • 3 stroužky česneku
  • zakysaná smetana (2-3 lžíce majonézy)
  • sůl

Postup je velmi jednoduchý. Nejprve brokolici rozebereme na růžičky, zbavíme ji košťálů a opláchneme pod tekoucí vodou. Pak ji vaříme 10 minut na páře a poté zchladíme ve studené vodě.

Vaření brokolice na páře

Půlkilová brokolice se mi odřezáním košťálů zredukovala na třistagramovou. Do pomazánky jsem použila opravdu jenom zelené konce, takže do ní přišlo pouze 130 g brokolice.

Ořezané konce brokolice

Ale nebojte, odpad jsem nevyhodila. Z odřezaných košťálů, růžiček a vody, nad kterou se brokolice pařila, lze uvařit výbornou brokolicovou polévku.

Pomazánkové máslo smícháme se sýry a tvarohem. Většinou mívá tato směs tužší konzistenci, tak ji můžeme trochu naředit několika lžícemi zakysané smetany nebo majonézy.

Přimícháme prolisovaný česnek, osolíme a znovu dobře promícháme. Nakonec vmícháme kousky brokolice. Je dobré, aby byly již oschlé.

Hotová brokolicová pomazánka

Když si představím malý kelímek, ve kterém se taková pomazánka prodává, tak je možná na zvážení, jestli ji neudělat z poloviční dávky. Na druhou stranu je tak dobrá, že se určitě všechna sní.

Já jsem si ji namazala na opečený toustový chléb a ozdobila ji plátkem vajíčka a barevnou zeleninou.

Sendviče s brokolicovou pomazánkou

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*