Celer je aromatická kořenová zelenina, kterou nemá spousta lidí ráda. Mezi tuto skupinu lidí patří například i můj syn, který má sice rád svíčkovou, ve které celer tvoří jednu z hlavních ingrediencí a jeho množství udává chuť svíčkové, ale v bramborovém salátu mu nechutná.
Celeru se přikládají blahodárné účinky, kterými jsou například:
- Regulace krevního tlaku a cholesterolu
- Snižování rizik rakoviny žaludku
- Zlepšování funkce ledvin
- Detoxikace a odvodňování organismu
- Regulace hormonů, zvyšování potence a plodnosti
Celer jsem zkoušela několikrát pěstovat, ale moc jsem nepochodila. Spousta listů, žádná bulva. Asi se to musí umět a nebo nemám pro pěstování celeru dobré klimatické podmínky. Nedá se nic dělat, pro celer musím do obchodu.
Z celeru většinou nespotřebuji celou bulvu. Zbytek sice po nějakou dobu vydrží v lednici, dá se také nakrájet a nebo nahrubo nastrouhat a zmrazit anebo se z něj dá udělat dobrý celerový salát.
Suroviny:
- celer
- Znojemský nálev na okurky
- 1 lžíce oleje
Nejprve si připravíme nálev. V poslední době používám hotový Znojemský nálev na okurky, který se mi osvědčil. Je rychlý a chutný. Příprava nálevu je uvedena na obalu. Přidává se jenom voda a cukr. Tedy suroviny, které má každý doma.
Bulvu celeru oloupeme a rozkrájíme na čtvrtiny. Ty ponoříme do nálevu a vaříme v něm do měkka.
Já ho vařila 20 minut a bylo to akorát. Celer měl dobrou konzistenci, nebyl rozvařený. Vařením v nálevu se celer díky octu vybělí. Celer vyjmeme, necháme ho vychladnout a pak ho nakrájíme na tenké plátky. Ty vložíme do sklenice a zalijeme vychladlým nálevem, ve kterém jsme celer uvařili. Přidáme lžíci oleje a máme hotovo.
Celer má už po uvaření sladkokyselou chuť, stejně jako uležené zavařené okurky. Je vhodný k okamžité konzumaci.
Celerový salát se dá podávat k obědu místo okurek a nebo zeleninových salátů. V lednici vydrží dlouho. Pokud ho tedy hned nesníte. Já ho tam chodím pořád ujídat.
Takový salát se dá i zavařit. To pak nebudeme celer vařit 20 minut, ale postačí 5 minut. Pak ho nakrájíme, naskládáme do sklenic, zalijeme lákem a zavařujeme 25 minut při 85 °C.
Dnes jsem vyzkoušela tento recept, celer mám moc ráda, a musím konstatovat, že opět skvělý recept. Protože manžel v době , kdy já byla v Chorvatsku, zavařoval okurky z naši úrody, usnadnil si práci a nakoupil Znojemský nálev na okurky, mam ho v zásobě a přiznám, že je chutný. Díky za další skvělý recept. I.K.
Díky, Inko. Jsem ráda, že Ti můj salát chutnal. Hned mi to moje psaní receptů přijde smysluplnější.