Filet z lososa z pečenými brambory

Losos s pečenými brambory
Losos s pečenými brambory

Příprava lososa je rychlovka. S pečenými brambory, které jsem si tentokrát vymyslela jako přílohu, už to taková rychlovka není.

Zakoupila jsem 2 filety o celkové váze asi 500 g. Posypala jsem je kořením na ryby, nasekaným koprem a trochu přisolila. Nechala jsem je odpočívat a pustila se do přílohy, která je časově náročnější.

Suroviny na pečené brambory:

Suroviny na pečené brambory
  • 6 větších brambor
  • 3 vrchovaté lžíce sádla
  • sůl
  • chilli paprička
  • tymián
  • (tvrdý sýr na posypání -nemusí být)

Brambory jsem důkladně omyla, vložila do hrnce a zalila vařící vodou. Pak jsem přivedla vodu v hrnci znovu k varu a brambory vařila asi 5 minut. Poté jsem je vyndala a nechala je trochu vychladnout. Při manipulaci s vařícími bramborami se mi z nich stahovala slupka. U vychladlých držela.

Brambory jsem zamýšlela z vrchu nakrojit a abych je nepřekrojila, protáhla jsem jimi, asi v jedné třetině od podložky, špejli. Špejle se do trochu ovařených brambor lépe zapichuje.

Špejle zabrání noži projet až na podložku a brambor tak překrojit. Zároveň jsou zářezy do brambor stejně hluboké. Řezy jsem prováděla asi 1 cm od sebe.

Rozpustila jsem v plecháčku sádlo, nasypala do něj vrchovatou lžičku tymiánu, trochu soli a namletou chilli papričku.

Pekáček jsem vyložila alobalem a kladla na něj nakrojené a ochuceným sádlem potřené brambory.

Brambory připravené k pečení

Troubu jsem rozpálila na 200°C a brambory pekla 40 minut. Každých 10 minut jsem je potírala zbylým sádlem. Pak jsem zvýšila teplotu na 220 °C, na polovinu brambor nasypala tvrdý nastrouhaný sýr a pekla je ještě 5 minut. Délka pečení záleží na velikosti brambor. Já je měla docela velké.

Nahrubo nastrouhaný sýr

Zatímco se pekly brambory, udělala jsem si tvarohový dip. Myslím, že se k pečeným bramborům výborně hodí.

Opečené brambory

Suroviny na dip:

  • 250 g tučného kvalitního tvarohu
  • prolisovaný česnek
  • sůl
  • citrónová šťáva
  • červená najemno nakrájená cibule

Smícháním všech ingrediencí získáme tvarohový dip.

No a smažení lososa je už rychlovka. Chvíli před doděláním brambor jsem nalila na pánev trochu oleje, rozpálila ho a vložila na něj lososa kůží dolů. Smažila jsem ho asi 3 minuty. Jakmile začne od spodu maso blednout, otáčíme ho a pečeme po druhé straně. Celkem to trvá tak 6 minut. Nechce ho přesmažit, je pak vysušený.

Losos před obrácením
Smažení lososa z druhé strany

Já jsem ještě stihla při pečení brambor udělat zeleninový salát.

Losos s pečenými brambory a tvarohovým dipem

Tak jsem přemýšlela, jaký brambor mi více chutnal. Jestli ten se sýrem a nebo bez něj. U mě asi zvítězil ten bez sýra.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*