Příprava lososa je rychlovka. S pečenými brambory, které jsem si tentokrát vymyslela jako přílohu, už to taková rychlovka není.

Zakoupila jsem 2 filety o celkové váze asi 500 g. Posypala jsem je kořením na ryby, nasekaným koprem a trochu přisolila. Nechala jsem je odpočívat a pustila se do přílohy, která je časově náročnější.
Suroviny na pečené brambory:

- 6 větších brambor
- 3 vrchovaté lžíce sádla
- sůl
- chilli paprička
- tymián
- (tvrdý sýr na posypání -nemusí být)
Brambory jsem důkladně omyla, vložila do hrnce a zalila vařící vodou. Pak jsem přivedla vodu v hrnci znovu k varu a brambory vařila asi 5 minut. Poté jsem je vyndala a nechala je trochu vychladnout. Při manipulaci s vařícími bramborami se mi z nich stahovala slupka. U vychladlých držela.
Brambory jsem zamýšlela z vrchu nakrojit a abych je nepřekrojila, protáhla jsem jimi, asi v jedné třetině od podložky, špejli. Špejle se do trochu ovařených brambor lépe zapichuje.

Špejle zabrání noži projet až na podložku a brambor tak překrojit. Zároveň jsou zářezy do brambor stejně hluboké. Řezy jsem prováděla asi 1 cm od sebe.
Rozpustila jsem v plecháčku sádlo, nasypala do něj vrchovatou lžičku tymiánu, trochu soli a namletou chilli papričku.
Pekáček jsem vyložila alobalem a kladla na něj nakrojené a ochuceným sádlem potřené brambory.

Troubu jsem rozpálila na 200°C a brambory pekla 40 minut. Každých 10 minut jsem je potírala zbylým sádlem. Pak jsem zvýšila teplotu na 220 °C, na polovinu brambor nasypala tvrdý nastrouhaný sýr a pekla je ještě 5 minut. Délka pečení záleží na velikosti brambor. Já je měla docela velké.

Zatímco se pekly brambory, udělala jsem si tvarohový dip. Myslím, že se k pečeným bramborům výborně hodí.

Suroviny na dip:
- 250 g tučného kvalitního tvarohu
- prolisovaný česnek
- sůl
- citrónová šťáva
- červená najemno nakrájená cibule
Smícháním všech ingrediencí získáme tvarohový dip.
No a smažení lososa je už rychlovka. Chvíli před doděláním brambor jsem nalila na pánev trochu oleje, rozpálila ho a vložila na něj lososa kůží dolů. Smažila jsem ho asi 3 minuty. Jakmile začne od spodu maso blednout, otáčíme ho a pečeme po druhé straně. Celkem to trvá tak 6 minut. Nechce ho přesmažit, je pak vysušený.


Já jsem ještě stihla při pečení brambor udělat zeleninový salát.

Tak jsem přemýšlela, jaký brambor mi více chutnal. Jestli ten se sýrem a nebo bez něj. U mě asi zvítězil ten bez sýra.
Přidejte odpověď