Kančí plecko na mrkvi

Kanec s těstovinami

V mrazáku jsem měla balíček s kančím pleckem. Balené maso je vždy sázka do loterie. Nikdy nevíte, jak bude maso po vybalení vypadat. Někdy natrefíte na pěkný celistvý kus, jindy na kousky, které je nejlepší rozkrájet na kostky a uvařit z nich omáčku. V mém balíčku byly dva ploché kousky masa. Dala by se z nich asi s pomocí provázku smotat roláda, ale já jsem tentokrát zvolila rychlejší variantu a maso jsem rozkrájela na větší kostky, které skončily v omáčce. Barvu hnědé omáčky jsem trochu vylepšila mrkví a řapíkatým celerem. Hodil by se i hrášek.

Kanec s barevnými těstovinami

Suroviny na omáčku:

Suroviny na omáčku
  • 800 g kančího plecka
  • 1 lžíce sádla
  • 60 g uzeného špeku z mangalice
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 výhonek řapíkatého celeru
  • sůl, pepř
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 lžička rozmarýnu
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička kmínu
  • 3 stroužky česneku
  • 1 kostka hovězího bujónu

Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky, které obalíme v hladké mouce.

Kostky masa obalené v hladké mouce

Špek nakrájíme na kostičky, které opečeme na rozpuštěném sádle.

Osmažená slanina

Zatímco se slanina opéká, oloupeme si cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky, které na slanině osmažíme.

Osmažená cibule

Na osmaženou cibuli nasypeme kostky masa a opékáme je ze všech stran. Pak přidáme koření, přiklopíme hrnec poklicí a maso dusíme ve vlastní šťávě. Občas ho zamícháme. Musíme dávat pozor, aby se šťáva nevydusila a maso se nám nepřipálilo.

Zatímco se nám dusí maso, oloupeme mrkev a nakrájíme ji na kolečka. Celer nakrájíme na obdélníčky.

Maso podušené ve vlastní šťávě

Asi po 10 -15 minutách dušení masa ve vlastní šťávě přidáme mrkev a celer a ještě chvíli společně dusíme.

Pak vše zalijeme 750 ml vařící vody, přidáme kostku bujónu, přivedeme znovu k varu a dusíme do změknutí masa. Já jsem maso dusila asi 45 minut.

Maso zalité vodou

Omáčku je třeba trochu zahustit. Já jsem použila hladkou mouku rozmíchanou ve studené vodě.

Pak přidáme prolisovaný česnek.

Zahuštěnou omáčku je zapotřebí ještě chvíli vařit, aby se mouka v omáčce provařila.

Hotová omáčka

Omáčku můžeme ještě opepřit, případně dosolit a máme hotovo.

Kančí plecko s těstovinami

Podáváme s těstovinami, vařenými bramborami, rýží nebo kynutým knedlíkem.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*