
Tento salát většinou dělám, když mi zbyde z oběda pečené kuřecí maso a není už o něj zájem. V salátu chutná úplně jinak a v této podobě se po něm jenom zapráší.
Tentokrát to bylo trochu jinak. Koupila jsem ve slevě kolem 2 kg kuřecích horních a dolních stehen. Jak už jsem se někdy v minulosti svěřila, ujíždím na nákupu masa. V obchodě při masové nákupní horečce ho házím do košíku a v tu chvíli přesně vím, co z toho udělám. Teprve doma, když vykládám nákup z tašek do lednice, tak si uvědomuji, že jsem se zbláznila. Sice vím, co z toho udělám, ale kdo to sní? To pak hledám záchranu v mrazáku. Ale ani ten není nafukovací.
Asi by pro mě bylo řešením si pořídit klapky na oči a když jdu kolem chladících vitrín s masem, tak si je nasadit.
S kuřecím masem jsem měla záhy jasno. Rozdělila jsem ho na třetiny. Dvě putovaly do mrazáku a jedna na přípravu kuřecího salátu.
Maso na kuřecí salát může být pečené, ale i vařené. V tomto případě jsem se rozhodla pro vařené. Z vývaru bude výborná kuřecí polévka.
Suroviny:
- 300 g vařeného kuřecího masa
- 3 bobkové listy
- 6 kuliček nového koření
- sůl, pepř
- 1 červená paprika
- 3-4 kyselé okurky
- 1 cibule
- kapary
- 3 vrchovaté lžíce majonézy

Na salát a polévku jsem si oddělila 700 g kuřecích stehen. Vložila jsem je do studené vody, trochu osolila, přidala bobkové listy, kuličky nového koření a přivedla k varu. Maso jsem uvařila doměkka.
Jeden kousek masa jsem nechala ve vývaru a použila ho později do kuřecí polévky.
Zbytek jsem po vychladnutí zbavila kůže, odkostila a pokrájela na drobné kousky. Na kůžích si pochutnaly bolebořské kočky. Na drobné kousky jsem kromě kapary nakrájela i ostatní suroviny. Nakrájené suroviny nasypala do mísy, přidala kapary, osolila, opepřila a vše dobře promíchala.
Naposledy přijde na řadu majonéza. Po důkladném promíchání všech surovin máme hotovo.

Podáváme s bagetkou nebo rohlíkem.

Přiznám se, že u nás na ten rohlík nějak nedošlo. Pořád jsem ochutnávala, ochutnávala a pak už to nemělo cenu. Stejně na tom byl i Krušnohorec.
Přidejte odpověď