Nedávno mě napadlo, jestli by nešly udělat španělské ptáčky z mletého masa. Suroviny, které roluji do hovězího masa, bych zabalila do mletého. Když jsem se podívala na net, zjistila jsem, že nejsem první, koho to napadlo. Měla jsem trochu obavy, jestli se mi při vaření nebudou ptáčky rozpadat a neudělám z nich neplánovaně rozlítané. Po zhlédnutí pár videí jsem byla v klidu. Všem se dařilo. Někteří si pomáhali při balení potravinářskou fólií, jiní je ledabyle tvořili na dlani ruky. Mé obavy se rozplynuly a já se pustila do díla.
Měla jsem doma 500 g hovězího a 500 g vepřového mletého masa. Původně jsem si myslela, že udělám 4 ptáčky a ze zbytku jen tak pro chuť karbanátky. Ale i s náplní jsem měla velké oči, a tak jsem plnila a plnila a ze čtyřech ptáčků bylo šest.
Suroviny:
- 1 kg směsi hovězího a vepřového mletého masa
Suroviny do masa:

- 3 lžíce strouhanky
- 2 vejce
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl
- pepř
- tymián
Já jsem do masa dala jedno vejce. Jde to také, ale příště určitě dám dvě. Všechny ingredience smícháme a pak ručně nebo v robotu maso hněteme. Je zapotřebí vytlačit z mletého masa vzduch, aby se maso nerozpadalo. Postupujeme stejně, jako když se dělá sekaná.
Maso jsem dala asi na hodinu odležet do lednice a pustila jsem se do přípravy náplně.
Náplň do ptáčků:

- 6 půlek vařených vajec
- 6 okurek kornišonů
- 6 plátků cibule
- 100 g uzeného špeku z mangalice (asi 25 g do ptáčků, zbytek na základ omáčky)
- hořčice
- 100 g uzeniny
S náplní jsem měla velké oči. Do ptáčků jsem surovin použila méně než je na obrázku. Špekové kvádry jsem rozpůlila a zbylou půlku rozkrájela na kostičky a přidala k hromádce, kterou jsem použila na osmažení cibule na základ omáčky. Původně jsem zamýšlela dát do ptáčku 2 kousky kabanosu, ale nakonec jsem použila jenom jeden a i ten jsem ještě podélně rozřízla na půlku.
Na omáčku budeme ještě potřebovat:
- 2 lžíce oleje
- 1 větší cibule
- nálev z okurek
- 1 lžíce hořčice
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky na zahuštění
- pár lžic smetany na zjemnění

Maso jsem rozdělila na 6 dílů.

Maso jsem položila na potravinářskou fólii a dlaní ho rozmáčkla na obdélník o rozměrech 100×180 mm. Potřela jsem ho hořčicí a naskládala na něj 1/2 vajíčka, kabanos, okurku, špek a cibuli a pomocí fólie přehnula okraj blíže ke mně přes náplň. Pak jsem přetáhla druhý okraj přes první a maso zabalila do fólie.


Ptáček ve fólii jsem poválela po lince a pak jsem ho rozbalila. Rozbalený ptáček jsem ještě v dlaních trochu upěchovala.

Do kastrolu nalijeme asi 2 lžíce oleje a rozpustíme na něm nakrájený špek. Pak přidáme nakrájenou cibuli. Na růžové cibulce osmažíme ze všech stran ptáčky.
Abych mohla s ptáčky pohodlně manipulovat, smažila jsem je po třech.

Opečené ptáčky jsem dala zpátky na základ a zalila asi 400 ml vařící vody. Víc se mi tam nevešlo. Přilila jsem trochu láku z okurek, přidala hořčici a přivedla k varu. Množství omáčky můžeme ještě doladit nakonec.

S obavou, jestli se ptáčky během vaření nerozpadnou, jsem je přikryla poklicí a vařila 15 minut. Pak jsem je opatrně obrátila a vařila dalších 15 minut.
Dopadlo to dobře. Ptáčky držely pohromadě.

Uvařené ptáčky jsem přemístila do zapékací mísy, potřela je olejem a dala je ještě na 10 minut do trouby na 200 °C.
Zatímco se ptáčky opékaly, pustila jsem se do omáčky. Scedila jsem ji a zahustila moukou rozkvedlanou ve vodě. Nakonec jsem přidala ještě trochu smetany.

Ptáčky získaly pečením pěknou barvičku a krustičku, která je ještě zpevnila.
Nakonec všechno dopadlo dobře a ptáčky se nerozpadly.
Ptáčky podáváme nejčastěji s rýží nebo s kynutým knedlíkem.

Přidejte odpověď