Sous vide vepřová panenka ve slanině

Panenka ve slanině
Panenka ve slanině

Panenka je považována za jemné kvalitní vepřové maso. Můžete si z ní například usmažit výborné řízečky. Na těch se, pokud je nepřipálíte, opravdu nedá nic zkazit. S masem bez obalu už to tak jednoduché není. I v restauracích jsem narazila na gumové a nebo vysušené špalíčky panenky.

Zárukou měkkého a šťavnatého masa je sous vide.

Sous vide

K panence jsem jako přílohu udělala šťouchané brambory s uzeným špekem z mangalice, řapíkatým celerem a karamelizovanou cibulí.

Suroviny na panenku:

  • 500 g vepřové panenky
  • 100 g slaniny nakrájené na tenké plátky
  • potravinářský provázek
  • marináda
Panenka
Slanina

Suroviny na marinádu:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • sůl
  • tymián

Suroviny na šťouchané brambory:

  • 1 kg brambor
  • sůl
  • kmín
  • 60 g uzeného špeku z mangalice
  • 4 výhonky řapíkatého celeru
Řapíkatý celer, špek

Karamelizovaná cibule:

  • 1 větší cibule
  • 50 g másla
  • 1 lžíce javorového sirupu

Panenku odblaníme, rozpůlíme a natřeme ze všech stran marinádou z oleje, soli, uzené papriky a granulovaného česneku. Namarinované maso posypeme tymiánem.

Namarinovaná panenka

Panenku jsem vložila do igelitové fólie, vysála vzduch a zatavila.

Panenka ve fólii

Maso je dobré nechat uležet v marinádě alespoň hodinu. Ještě lepší je ho marinovat přes noc v lednici. Z lednice ho pak vyndejte alespoň hodinu před vařením.

Sous vide jsem nastavila na 57 °C na dvě a půl hodiny. Maso jsem nechala vařit a pustila se do přílohy.

Řapíkatý celer jsem omyla a nechala ho vařit na páře 30 minut. Po té jsem ho prudce schladila ve studené vodě.

Brambory jsem oloupala a vařila je klasickým způsobem se solí a kmínem.

Špek z mangalice jsem nakrájela na kostičky a opekla ho.

Rozpuštěný uzený špek

Řapíkatý celer jsem rozkrájela na kostičky a spolu se špekem zašťouchala do brambor. Šťouchané brambory jsem znovu prohřála. Je třeba je stále míchat, připalují se.

Po dvou a půl hodinách jsem vyndala maso z fólie.

Uvařená panenka

Uvařenou panenku jsem zabalila do slaniny a ovázala potravinářským provázkem.

Panenka zabalená do slaniny

Pánev na sucho jsem rozpálila a vložila na ni panenku. Je zapotřebí slaninu na panence opéct ze všech stran.

Opékání panenky
Opečená panenka

Panenku jsem nechala odpočinout v termomíse a pustila se do karamelizování cibule.

Oloupanou cibuli jsem nakrájela na větší kusy. Na pánev s výpekem z panenky jsem přidala máslo, javorový sirup a po chvilce jsem přidala cibuli a opekla ji do zlatova.

Karamelizování cibule

Brambory jsem ještě trochu přihřála, sundala provázky z masa a pustila se do servírování.

Příprava tohoto jídla sice trvá déle, ale je to opravdová ňamka. Maso bylo šťavnaté a krájelo se jako máslo.

Sous vide panenka ve slanině se šťouchanými brambory

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*