Vdolečky

Vdolečky
Vdolečky

Na sladká jídla u nás zrovna nejsme. Vdolečky tedy nedělám jako hlavní chod, ale jenom jako dezert. Smažím je tedy z menší dávky, než je obvyklá. I tak jsem jich nasmažila devět.

Suroviny na těsto:

  • 300 g hladké výběrové mouky + trocha na zasypání těsta a podsypání těsta na vále
  • 10 g droždí
  • 1 vrchovatá lžíce třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 vejce
  • 50 g Hery
  • 150 – 200 ml vlahého mléka
  • olej na smažení

Zdobení:

  • marmeláda
  • nastrouhaný tvaroh
  • zakysaná smetana

Nejprve si připravíme kvásek. Asi lžičku cukru nasypeme do hrnečku, rozdrobíme na něj droždí a zalijeme trochou vlažného mléka. Hrneček zakryjeme potravinářskou fólií a dáme na teplé místo, aby kvasnice vzešly.

Pak se pustíme do těsta. Nejprve si v troše mléka rozpustíme Heru. Směs Hery a mléka nesmí být vařící, jenom vlažná, aby nezničila kvasnice.

Těsto jsem hnětla v robotu hákem. Do mísy nasypeme mouku, přidáme zbytek cukru, sůl a promícháme. Pak přidáme mléko s Herou, celé vejce a hněteme. Zbytek mléka přidáváme postupně. Těsto nesmí být řídké, ale ani moc tuhé. Mouky různě sají, tak se úplně přesně nedá říct, kolik mléka. Já jsem ho spotřebovala celkem 200 ml. Těsto hněteme dokud se v těstu nedělají bubliny.

Uhnětené těsto zasypeme hladkou moukou, přikryjeme fólií a necháme kynout asi 1/2 hodiny na teplém místě.

Uhnětené těsto

Těsto by mělo zvětšit svůj objem asi o polovinu.

Vykynuté těsto

Pak přendáme vykynuté těsto na vál posypaný moukou a pustíme se do tvorby vdolečků.

Vykynuté těsto na vále

Z těsta jsem vypracovala váleček, který jsem rozdělila na 9 dílů, ze kterých jsem uválela bochánky.

Bochánky

Každý bochánek jsem rozplácla dlaní a prsty dotvořila placičky o průměru asi 10 cm.

Placičky před dalším kynutím

Placičky jsem nechala ještě necelých 15 minut kynout.

Pak jsem rozpálila olej a placičky na něm z obou stran osmažila. Oleje dejte hodně, aby se vdolečky osmažily i po stranách.

Smažení vdolků

Hotové vdolečky necháme vychladnout a pak je mažeme marmeládou, sypeme nastrouhaným tvrdým tvarohem a navrch přidáme lžičku zakysané smetany.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*