Vepřové závitky plněné cuketovým zelím

Závitek plněný cuketovým zelím
Závitek plněný cuketovým zelím

Cukety sice už moc nedozrávají, ale já jich mám v ledničce stále dostatek. Běžně dělávám vepřové závitky plněné kysaným zelím, tentokrát jsem je ale zkusila naplnit cuketovým.

Doma jsem měla asi 1,3 kg krkovice v celku. Vykrájela jsem flaksy, kterých v mase bylo docela dost a zbytek jsem nakrájela na šest plátků asi 2 cm tlustých. Rozklepala jsem je do tenka, aby se dobře rolovaly a trochu osolila a opepřila.

Suroviny na závitky:

Suroviny na závitky

Suroviny na závitky:

  • 6 plátků vepřového masa (vepřová pečeně, krkovice)
  • pepř
  • sůl
  • 6 tenkých plátků slaniny
  • sádlo
  • cibule
  • cuketové zelí
  • potravinářský provázek nebo párátka na upevnění závitků

Po přípravě masa jsem se pustila do výroby cuketového zelí.

Suroviny na zelí:

Suroviny na zelí
  • 500 – 600 g cukety
  • 1 střední brambor
  • 1 střední cibule
  • olej
  • kmín
  • sůl
  • 2 lžíce octa

Nejdříve si oloupeme cuketu a nastrouháme ji nahrubo. Pak oloupeme brambor, který nastrouháme najemno. Vmícháme ho do cukety, aby nám ji při vaření zahustil.

Nastrouhaná cuketa s bramborem

Pak oloupeme cibuli, nakrájíme ji na kostičky a osmahneme ji na oleji. K cibuli přidáme cuketu s bramborem, osolíme, okmínujeme a vše promícháme a smažíme za občasného míchání asi 7-10 minut. Stačí, aby cuketa trochu změkla a spojila se s bramborem. Nakonec přidáme ocet, pořádně promícháme a po chvilce odstavíme zelí z kamen. Na plnění do závitků je lepší ho nechat trochu vychladnout.

Vaření cuketového zelí

Na plátek masa jsem rozprostřela plátek slaniny, pomazala trochou cuketového zelí a zabalila.

Slanina na plátku krkovičky
Rolování masa

Je dobré horní a dolní okraj závitku zahnout dovnitř, aby zelí nevypadávalo. Hotový závitek převážeme potravinářským provázkem a nebo okraj přichytíme párátkem či potravinářskou jehlou k závitku.

Závitky

Zkusila jsem párátko i niť. Obojí jde. S provázkem je závitek pevnější, s párátkem je to rychlejší.

Pak jsem na troše sádle osmažila pokrájenou cibuli, dala na ni závitky a osmahla je ze všech stran (postupně jsem je otáčela).

Smažení závitků

Po osmažení jsem je přikryla poklicí a dusila. Když by se šťáva vydusila, je potřeba je podlít trochou vody. Já jsem měla dostatek šťávy, nepodlévala jsem je. Asi po 30 minutách byly hotové. Vždy záleží na tom, jak tlustý je plátek masa. Zkusila jsem do jednoho závitku píchnout nožem.

Udušené závitky

Ze závitků jsem sundala provázky a servírovala s bramborem. Brambory jsem polila výpekem.

Vepřový závitek plněný cuketovým zelím s bramborem

Trochu zelí mi zbylo, tak jsem si ho přidala na talíř.

Závitek s  bramborem a cuketovým zelím

Kysané zelí dodá masu pikantní navinulou chuť.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*