Polévka co dům dal

Polévka co dům dal
Polévka co dům dal

U nás frčí polévky. Bez polévky jako by nebyl oběd. Když mám čas, tak si s polévkou pohraju. Ale co když čas není? Tak to pak uvítám „Polévku co dům dal“.

Hodně jsem si oblíbila pomalé pečení masa. To je věc! A ten výpek! Ten by měli vidět v reklamě na zredukovaný vývar do vaničky. Výpeku je vždycky dost a často se při konzumaci masa nespotřebuje. To ho pak zamrazím. Není ředěný vodou, vejde se do malé nádobky, nezabere v mrazáku moc místa a hlavně, po rozmrazení se z něj udělá hrnec polévky.

Když nedojíme k obědu rýži, dám ji do mikrotenového pytlíku a také zamrazím. Taková rýže může sloužit později jako zavářka do takové rychlé polévky.

Když vařím kroupy, které se vaří dlouho, tak jich vždy uvařím více a naporcuji je do mrazáku. Ty se také dají použít do této polévky.

V mrazáku mívám stále mraženou zeleninu. Tu také použiji.

Ukázka jedné z mnoha polévek „co dům dal“

Z těchto ingrediencí se už dá vařit chutná polévka:

  1. Zredukovaný masový výpek
  2. Mražená zelenina, čerstvá cibule
  3. Zavářka – nudle/jiné zbylé těstoviny/kroupy/vajíčko
  4. Mražené játrové knedlíčky (není nutné, ale pro masožravce podstatné)-lze zakoupit
  5. Sůl, pepř nebo chilli paprička

Vyklopím do hrnce výpek. V rychlovarné konvici uvařím potřebné množství vody. Tu naliji na výpek. Pak přidám mraženou zeleninu, po několika minutách cibuli nakrájenou na čtvrtiny a počkám, až se zelenina uvaří téměř do měkka. Pak přicházejí na řadu knedlíčky. Udělám z játrové zavářky kouličky, které naházím do polévky. Až vyplavou, jsou hotové. Je to raz dva. Nakonec tam přidám kroupy nebo rýži nebo rozmíchám vajíčko a nebo kombinaci více zavářek. Když se rozhodnu pro nudle, tak ty vařím zvlášť. Do polévky je nepřidávám. A zvlášť je i uchovávám. Když Vám polévka zbyde, do druhého dne by z ní byla kaše. Polévka se vsákne do nudlí. Dávám je až na talíř a zalévám polévkou. Když máte petrželovou nať, přidejte ji nakonec vaření. Nic tím nezkazíte a vypadá to hezky. Nakonec polévku dochuťte solí, pepřem, chilli papričkou. Můj výpek je již většinou kořeněný, již nic nepřidávám.

Skvělý výpek je základem pro nejrůznější druhy polévek. Díky za něj!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*