Gurmánská čočka s uzenou plecí

Gurmánská čočka
Gurmánská čočka

Když jsem byla dítě, čočka mi vůbec nechutnala. K mé smůle jsme ji měli k obědu dost často. Bylo to levné a rychlé jídlo. Dala se jíst jenom s vařeným nebo sázeným vejcem, v lepším případě se k ní ohřál párek, polopárek nebo kabanos a v nejlepším případě uzené maso.

Pokud se dobře pamatuji, prodával se jeden druh čočky, možná dva a nejhorší na ní bylo, že se musela přebírat. Byly v ní kamínky. Přebírání většinou padlo na děti. Čočka se vysypala na stůl a nastala práce pro Popelky. Čočka na jednu stranu, kamínky na druhou.

Jako dospělá jsem na čočku zanevřela. Před pár lety jsem zjistila, že jsem asi propásla čočkovou revoluci. Zastavila jsem se u regálu s čočkou, který jsem jindy přecházela a byla jsem ohromena z výběru čoček. Mohla jsem si vybrat čočku podle barvy zelenou, černou, hnědou, červenou, žlutou, jestli chci loupanou a nebo neloupanou, celou a nebo půlenou, velkozrnnou a nebo drobnozrnnou,… a nikde návod na přípravu nezačínal slovy „Přeberte čočku…“ Tak jsem čočce dala další šanci a jako první jsem zakoupila čočku zelenou francouzskou, podle výrobce s nasládlou chutí po kaštanech. Pak přišly na řadu další druhy.

Oblíbené druhy čoček

Černou a zelenou používám jako přílohu, z červené loupané vařím polévku. Tím, že je vyloupaná, vaří se jenom pár minut. Je na rozdíl od neloupaných trochu kašovitá, ale v polévce to nevadí. Zase je lépe stravitelná. Zbylé dvě čočky se pěkně sypou.

Nedávno jsem v obchodě narazila na gurmánskou čočku. Je to směs červené a žluté loupané čočky s přídavkem sušených rajčat, lilku a cukety. Rozhodla jsem se ji vyzkoušet.

Základní suroviny na čočku:

  • 1 balení gurmánské čočky (300 g)
  • 1 cibule
  • olej na osmažení cibule
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžičky majoránky
Základní suroviny
Gurmánská čočka

Ostatní suroviny:

  • uzené maso
  • kyselé okurky
  • vajíčka natvrdo
Uzená rolovaná plec

Vzhledem k tomu, že čočka je loupaná, je hned uvařená. Výrobce tvrdí, že jí 6-8 minut stačí.

Je tedy potřeba si nejprve uvařit maso, vejce a osmažit cibulku, kterou jsem čočku omastila. Je možno místo cibulky čočku zjemnit rozpuštěným máslem.

Když máme uvařené maso, vejce a osmaženou cibulku, pustíme se do čočky. Čočku zalijeme vodou v poměru 1:3 a vaříme asi 6 minut, dokud není čočka měkká.

Čočka zalitá vodou

Čočku jsem vařila pod poklicí, tak mi v ní trochu vody zbylo. Má se slít. Čočka je malá, tak jsem použila hustý cedník.

Procezenou čočku jsem vrátila do hrnce a dochutila solí, pepřem, majoránkou a prolisovaným česnekem.

Pak už můžeme servírovat. Čočku jsem polila osmaženou cibulkou, přidala uvařené vejce natvrdo a okurku.

Gurmánská čočka s uzeným masem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*