Indická čočková polévka

Indická čočková polévka
Indická čočková polévka

Milovníci koriandru, zázvoru a kari koření si přijdou při konzumaci této polévky na své. Příprava polévky je poměrně rychlá, neboť se vaří z červené čočky, která se nemusí namáčet a je za 10 minut hotová. Snad jenom pokrájení, případně nastrouhání přísad je trochu pracnější.

Pokrájené suroviny-brambory, řapíkatý celer, mrkev, česnek; nastrouhaný zázvor

Základní suroviny:

  • 200 g červené čočky
  • 3 brambory (cca 200 g)
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 mrkev
  • 1 střední červená cibule
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • 2 stroužky česneku
  • kousek zázvoru
  • 1 lžíce kari koření
  • 1 lžíce nasekané natě koriandru
  • sůl
  • 100 ml vařící vody

Nejprve si připravíme suroviny.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Pak oloupeme brambory, mrkev a česnek. Řapíkatý celer omyjeme, případně ho zbavíme i dlouhých vláken. Takto připravené suroviny nakrájíme rovněž na kostičky. Natě koriandru nasekáme nadrobno.

Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.

Když máme suroviny připravené, nasypeme na rozpálený olej cibuli a necháme ji jenom tak trochu zesklovatět.

Pak přidáme lžíci kari, nastrouhaný zázvor a pokrájený česnek. Vše chvilku za stálého míchání restujeme.

Cibule s kari a nastrouhaným zázvorem

Pak přidáme rajčatový protlak a opět za stálého míchání chvíli restujeme.

Základ po přidání rajčatového protlaku

Po té přidáme zeleninu-brambory, řapíkatý celer a mrkev.

Základ se zeleninou

Zeleninu opět chvilku restujeme, pak vše zalijeme vodou, přidáme bujón a od uvedení polévky k varu ji vaříme asi 10 minut.

Nakonec přidáme čočku a vaříme ji dalších 10 minut. Po této době už by měly být všechny přísady měkké. Dochutíme nasekaným koriandrem, případně solí a pepřem.

Hotová polévka
Indická čočková polévka

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*