Milovníci koriandru, zázvoru a kari koření si přijdou při konzumaci této polévky na své. Příprava polévky je poměrně rychlá, neboť se vaří z červené čočky, která se nemusí namáčet a je za 10 minut hotová. Snad jenom pokrájení, případně nastrouhání přísad je trochu pracnější.
Základní suroviny:
- 200 g červené čočky
- 3 brambory (cca 200 g)
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 1 střední červená cibule
- 1 kostka zeleninového bujónu
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 malá plechovka rajčatového protlaku
- 2 stroužky česneku
- kousek zázvoru
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžíce nasekané natě koriandru
- sůl
- 100 ml vařící vody
Nejprve si připravíme suroviny.
Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Pak oloupeme brambory, mrkev a česnek. Řapíkatý celer omyjeme, případně ho zbavíme i dlouhých vláken. Takto připravené suroviny nakrájíme rovněž na kostičky. Natě koriandru nasekáme nadrobno.
Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno.
Když máme suroviny připravené, nasypeme na rozpálený olej cibuli a necháme ji jenom tak trochu zesklovatět.
Pak přidáme lžíci kari, nastrouhaný zázvor a pokrájený česnek. Vše chvilku za stálého míchání restujeme.
Pak přidáme rajčatový protlak a opět za stálého míchání chvíli restujeme.
Po té přidáme zeleninu-brambory, řapíkatý celer a mrkev.
Zeleninu opět chvilku restujeme, pak vše zalijeme vodou, přidáme bujón a od uvedení polévky k varu ji vaříme asi 10 minut.
Nakonec přidáme čočku a vaříme ji dalších 10 minut. Po této době už by měly být všechny přísady měkké. Dochutíme nasekaným koriandrem, případně solí a pepřem.
Přidejte odpověď