V obchodě jsem zakoupila něco málo přes kilogram kuřecích horních a spodních stehen. Nejjednodušší je strčit je do trouby a upéci. Na začátku je trochu práce, ale pak je od nich asi 1 hodinu a 40 minut pokoj. Snad jen párkrát je přelít výpekem.
Suroviny:
- 1 kg kuřecích horních a dolních stehen
- 60 g uzeného špeku z mangalice
- bylinky (tymián, rozmarýn)
- 1 lžička kari koření
- sůl
- kmín
Suroviny na americké brambory:
- 800 g brambor s pěknou slupkou
- 5 lžic oleje
- 1 lžíce koření na americké brambory
- 1/2 lžičky drceného kmínu
- 1/2 lžičky tymiánu
Nejprve se pustíme do přípravy masa. Omyjeme ho, osušíme kuchyňskými utěrkami a naskládáme ho do pekáčku.
Špek z mangalice je můj favorit mezi špeky. Krásně voní, dobře se rozpouští. Nakrájíme ho na menší kostičky a na pánvi opečeme. Když se rozpustí, přidáme kari, bylinky a ještě chvíli opékáme. Pak ho nalijeme na maso a rozetřeme. Nakonec posypeme kmínem, případně trochu osolíme.
Maso přikryjeme víkem a dáme ho do trouby rozpálené na 180 °C. Během pečení sem tam přelijeme výpekem. Pečeme asi 1 hodinu a 45 minut. Na posledních asi 10 minut sundáme víko a necháme kuře opékat, aby mělo křupavou kůrčičku.
Když máme maso v troubě, pustíme se do přípravy domácích amerických brambor. Omyjeme je a necháme asi 10 minut ovařit.
Pak si uděláme z oleje a koření marinádu. Nejlepší je si ji udělat dopředu, aby se koření a olej propojily. Z vlastní zkušenosti vím, že se to většinou nepodaří. Někdy ještě ráno nevím, co bude k obědu.
Trochu vychladlé brambory rozkrájíme na čtvrtiny, naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a natřeme marinádou.
Brambory pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Já jsem je přidala na horní rošt ke kuřeti před jeho dopečením.
No a pak už můžeme servírovat. Já jsem si k nim ještě přidala zeleninový salát a trochu ochucené domácí majonézy.
Tak mi to nedalo a na základě komentáře čtenářky jsem při dalším pečení nechala kuřecí horní stehna venku, aby měla pokojovou teplotu. Pak jsem je pekla 15 minut při 180 °C bez poklopu, aby se prohřála a i s opékáním na konci jsem stáhla čas na 1hodinu a 20 minut. V každém případě také záleží na troubě a režimu, který použijeme.
Směju se. GRILOVACÍ koření? Fuj. Kuřecí čtvrtky péct 1,45 hod.? Proč tak dlouho.
A prezentace na talíři? To určitě není na fotku ….chce to trochu fantazie, sledovat trendy….
Děkuji za komentář. Budu se tedy muset polepšit. Nevím ale, kde jste vzala grilovací koření. To jsem nepoužila.
No a k délce pečení. Kousky kuřete byly z lednice, chvíli tedy trvá, než se prohřejí. Byly těsně u sebe, takže se prohřívají déle. Nakonec, skleněný pekáč s víkem má horší tepelnou vodivost než kovový. Na druhou stranu je v něm pečení pohodlné. Je do něj vidět, maso se nemusí vytahovat z trouby, nepřipaluje se v něm a je šťavnaté.