Pečené kuřecí kousky na mangalici s americkými bramborami

Kuře na mangalici
Kuře na mangalici

V obchodě jsem zakoupila něco málo přes kilogram kuřecích horních a spodních stehen. Nejjednodušší je strčit je do trouby a upéci. Na začátku je trochu práce, ale pak je od nich asi 1 hodinu a 40 minut pokoj. Snad jen párkrát je přelít výpekem.

Suroviny:

  • 1 kg kuřecích horních a dolních stehen
  • 60 g uzeného špeku z mangalice
  • bylinky (tymián, rozmarýn)
  • 1 lžička kari koření
  • sůl
  • kmín

Suroviny na americké brambory:

  • 800 g brambor s pěknou slupkou
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžíce koření na americké brambory
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 1/2 lžičky tymiánu
Suroviny na marinádu

Nejprve se pustíme do přípravy masa. Omyjeme ho, osušíme kuchyňskými utěrkami a naskládáme ho do pekáčku.

Špek z mangalice je můj favorit mezi špeky. Krásně voní, dobře se rozpouští. Nakrájíme ho na menší kostičky a na pánvi opečeme. Když se rozpustí, přidáme kari, bylinky a ještě chvíli opékáme. Pak ho nalijeme na maso a rozetřeme. Nakonec posypeme kmínem, případně trochu osolíme.

Maso připravené k pečení

Maso přikryjeme víkem a dáme ho do trouby rozpálené na 180 °C. Během pečení sem tam přelijeme výpekem. Pečeme asi 1 hodinu a 45 minut. Na posledních asi 10 minut sundáme víko a necháme kuře opékat, aby mělo křupavou kůrčičku.

Když máme maso v troubě, pustíme se do přípravy domácích amerických brambor. Omyjeme je a necháme asi 10 minut ovařit.

Ovařené brambory

Pak si uděláme z oleje a koření marinádu. Nejlepší je si ji udělat dopředu, aby se koření a olej propojily. Z vlastní zkušenosti vím, že se to většinou nepodaří. Někdy ještě ráno nevím, co bude k obědu.

Trochu vychladlé brambory rozkrájíme na čtvrtiny, naskládáme je na plech vyložený pečícím papírem a natřeme marinádou.

Brambory natřené marinádou

Brambory pečeme asi 25 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Já jsem je přidala na horní rošt ke kuřeti před jeho dopečením.

Upečené kousky kuřete
Upečené americké brambory

No a pak už můžeme servírovat. Já jsem si k nim ještě přidala zeleninový salát a trochu ochucené domácí majonézy.

Kuře na mangalici s americkými bramborami

Tak mi to nedalo a na základě komentáře čtenářky jsem při dalším pečení nechala kuřecí horní stehna venku, aby měla pokojovou teplotu. Pak jsem je pekla 15 minut při 180 °C bez poklopu, aby se prohřála a i s opékáním na konci jsem stáhla čas na 1hodinu a 20 minut. V každém případě také záleží na troubě a režimu, který použijeme.

Opečená horní kuřecí stehna

2 komentáře

  1. Směju se. GRILOVACÍ koření? Fuj. Kuřecí čtvrtky péct 1,45 hod.? Proč tak dlouho.
    A prezentace na talíři? To určitě není na fotku ….chce to trochu fantazie, sledovat trendy….

    • Děkuji za komentář. Budu se tedy muset polepšit. Nevím ale, kde jste vzala grilovací koření. To jsem nepoužila.
      No a k délce pečení. Kousky kuřete byly z lednice, chvíli tedy trvá, než se prohřejí. Byly těsně u sebe, takže se prohřívají déle. Nakonec, skleněný pekáč s víkem má horší tepelnou vodivost než kovový. Na druhou stranu je v něm pečení pohodlné. Je do něj vidět, maso se nemusí vytahovat z trouby, nepřipaluje se v něm a je šťavnaté.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*