Domácí majonéza

Domácí majonéza
Domácí majonéza

Pamatuji ještě dobu, kdy se majonéza neprodávala jako dnes ve sklenici, ale chodilo se do obchodu pro váženou. Mnohá hospodyňka si dělávala doma vlastní. Ani moje maminka majonézu nekupovala. Občas se jí zdrcla a pak nadávala, protože drahý olej a vajíčka přišly vniveč. Výrobu majonézy mám spojenou s Vánocemi. To ji vyráběla hodně, aby jí bylo dost do obrovské mísy bramborového salátu. Její bramborový salát byl jedinečný a dodnes se domnívám, že v něm velkou roli sehrála právě ta její majonéza.

Na trhu se objevila vyhlášená majonéza Hellmanns, tak jsem ji kupovala a na domácí majonézu, kterou jsem měla z dětství spojenou s rizikem zdrcnutí, zapomněla.

Před několika lety jsem narazila na článek, kde autorka psala o jednoduché přípravě majonézy, která se nikdy nesrazí. A žádné pomalé přilévání oleje k vajíčkům. Všechny přísady naházela najednou do nádoby a projela je tyčovým mixérem. Za pár minut hotovo. Dokonce tam dávala celá vejce. Zkusila jsem to a měla pravdu. Konzistence majonézy byla dobrá. Bohužel mi ale nechutnala. Připadala mi jako vyuzená. Ani nevím, co tu pachuť způsobilo. Buď ten bílek a nebo rychlost tyčového mixéru. Tak jsem zase dál používala kupovanou.

Před časem se moje sestra divila, že majonézu kupuji. Zeptala jsem se jí na recept a předpokládaná odpověď se dostavila. Dělám ji ze dvou vajec a olej přilévám od oka. Tak to mi moc nepomohlo. Podívala jsem se na net a moudrá jsem z toho také nebyla. Poměry vajec a oleje byly nejrůznější. Někdo dává na dva žloutky 150 ml oleje, jiný na stejné množství vajec 250 ml oleje. Sestra pomohla odbornou radou: „Na dvě vejce je toho oleje málo.“

Nezbývalo, než poměry vyzkoušet.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 2 žloutky
  • 400 ml oleje
  • 1 lžička kvalitní hořčice
  • 1 lžička octa/citrónové šťávy
  • trochu soli

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, aby se dobře spojily.

Někdo dělá majonézu v mixéru, jiný ve šlehači a profíci ji šlehají ručně metličkou. Já jsem líná, tak jsem zvolila šlehač.

Dala jsem do něj 2 žloutky, lžičku hořčice, lžičku octa, trochu soli a chvíli šlehala, aby se vše promíchalo. V poslední době jsem si oblíbila ďábelskou hořčici od Avokáda a majonéza je z ní vynikající. Dobře ji ochutí, takže jsem z ní nedávno ani nedělala tatarskou omáčku a dala si k bramborám samotnou majonézu.

Po promíchání surovin přiléváme olej. Nejprve po kapkách. Vždy se musí spojit se žloutky. Teprve pak přilijeme další. Žloutky na sebe napojí olej a směs by měla houstnout. Po zhoustnutí můžeme zrychlit přidávání oleje. Vždy dbejte na to, aby se olej, který přilijete, zapracoval do vaječné směsi. Tak pokračujeme do vypotřebování všeho oleje.

Pokud směs nezhoustne, olej se tedy nenapojil na žloutky a přichází ta chvíle, kterou si pamatuji z dětství. Zdrclá majonéza. S tou se dostaví určitě i vztek.

Zatím se mi to nikdy nestalo, takže buď jsem tak šikovná a nebo mám lepšího pomocníka v domácnosti než měla maminka svůj mixér.

Hotová majonéza

Z uvedeného množství jsem jí udělala necelých 500 ml. Uchovávám ji v uzavíratelné nádobě v lednici. Ani nevím, jak dlouho vydrží. Většinou je za pár dní pryč.

375 g domácí majonézy

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*