Pravý kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš
Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš takzvaný buřtguláš se dá dobře uvařit i na plotně. Ale ten opravdový by měl být připravován v kotlíku na ohni.

Před několika lety jsem si vymyslela, že budu na chatě vařit na ohni. Ohniště a kotlík by byly, ale trojnožka chyběla. Moc se mi do ní nechtělo investovat, protože se znám. Uvařím jednou, dvakrát a tím moje slavná éra vaření na ohni skončí. Krušnohorec asi předpokládal, že budu na ohni vyvářet nějaké dobroty, tak se dal do výroby ne trojnožky, ale hned čtyřnožky. Na půdě se snad ještě po předešlých majitelích chaty válely staré lyžařské hůlky, tak je použil. No a pěkná čtyřnožka byla na světě.

Brzy se ukázalo, že ze mě žádná čundr kuchařka nebude. Nevím, jestli by mě vaření na ohni drželo déle, kdybych zvolila buřtguláš, ale já šla rovnou do hovězího. Nevím, co jsem si od toho slibovala, ale i na plynu trvá poměrně dlouho, než maso změkne. Většinou hovězí maso dávám do tlakového hrnce.

Kotlík jsem si zavěsila vysoko, tak jsem měla problém, aby mi vůbec guláš vařil. Místo oběda to vypadalo na večeři. Úplně si to nepamatuji, ale myslím, že jsem ho dodělávala na kamnech. Kotlík se čtyřnožkou jsem schovala do domku na nářadí a několik let je tam nechala odpočívat.

O víkendu jsme jeli na chatu a já přemýšlela, co vařit. No přece něco chalupářského. Třeba guláš. Vzpomněla jsem si na svůj set na oheň. Počasí má být pěkné, takže bych zkusila vařit venku? Tentokrát musím zvolit něco rychlého, abych nestrávila u kotlíku zase celý den. Buřtguláš bude to pravé.

Základní suroviny:

  • 850 g brambor
  • 4 buřty (450 g)
  • olej/sádlo na osmažení cibule
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 2 střední cibule
  • 1 konzerva rajčat
  • kmín, 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy
  • sůl
  • 3 stroužky česneku
  • majoránka
  • 3 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • chilli pro ty, kteří mají rádi pálivé
  • pažitka na ozdobení
Základní suroviny

Nejprve je třeba si připravit všechny suroviny. Oloupeme a nakrájíme brambory, buřty a cibuli. Když máme všechny suroviny přichystané, pustíme se do založení ohně.

Rozdělávání ohně

Když je oheň dostatečně rozfajrovaný, postavíme čtyřnožku s kotlíkem, do kterého jsem již nalila olej, abych ho nelila nad ohněm. Myslím, že sádlo by bylo lepší, ale to jsem bohužel zapomněla doma.

Olej necháme rozpálit, pak do něj nasypeme nakrájenou cibuli a osmažíme ji.

Smažení cibulky

Když je cibulka osmažená, přidáme buřty a necháme je osmažit.

Opékání špekáčků

Když máme špekáčky osmažené, zasypeme je lžící červené mleté papriky, zamícháme a necháme chvilku povařit.

Pak přidáme brambory, zalijeme 1,3 l vody, přidáme kmín, sůl, nové koření, bobkové listy a konzervu s rajčaty. Vše dobře promícháme , přivedeme k varu a vaříme do změknutí brambor.

Vaření kotlíkového guláše

Když jsou brambory měkké, zahustíme guláš moukou rozmíchanou ve vodě. Pak ho necháme ještě chvíli povařit.

Nakonec gulášek dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou, případně přisolíme. Kdo má rád ostré, může přidat chilli.

Hotový kotlíkový guláš

Na talíři můžeme zdobit pažitkou.

Nejčastěji se podává s pečivem.

Vaření kotlíkového guláše i s rozděláním ohně mi trvalo 2 hodiny. Na kamnech by to bylo určitě nejméně o polovinu rychlejší, ale zase méně zábavné.

Sotva jsem guláš dodělala, začalo pršet. První kapky jsou vidět na stole.

Tentokrát vše dopadlo dobře, kotlíkový guláš se povedl. Třeba se mi někdy na ohni podaří i něco složitějšího.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*