Zelňačka z hlávkového zelí

Zelňačka
Zelňačka

Jak už je z názvu patrné, nejedná se o klasickou zelňačku, která se vaří z kysaného zelí a do které se přidává uzené maso a nebo nějaká klobáska.

Tato zelňačka se vaří z hlávkového zelí a je čistě vegetariánská. Má malou energetickou hodnotu, proto se jí občas také říkalo tukožroutská a jedla se při nejrůznějších redukčních dietách. Je v ní hodně zeleniny, tak i zasytí.

Základní suroviny:

  • 400 g hlávkového zelí
  • 100 g pórku
  • 100 g mrkve
  • 1 řapík řapíkatého celeru
  • 60 g másla
  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 1 vrchovatá lžička kari koření
  • 1 vrchovatá lžička mletého koriandru
  • 1 chilli paprička
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1,25 l vařící vody
  • případně trochu soli
Základní suroviny

Nejprve si nakrájíme zeleninu. Zelí nakrájíme na nudličky, zbylou zeleninu na půlkolečka, kostičky,…

Nakrájená zelenina

Do hrnce dáme máslo a necháme ho na kamnech rozpustit. Pak do něj přidáme kari koření, koriandr, zamícháme a po chvilce přidáme nakrájené zelí. Promícháme ho s máslem a kořením a zasypeme moukou. Za stálého míchání ho restujeme. Mělo by jenom trochu změknout. Trvá to asi tak 3 minuty.

Restování zelí

Poté přidáme mrkev, řapíkatý celer a dále restujeme. Nakonec přidáme pórek.

Restování veškeré zeleniny

Orestovanou zeleninu zalijeme vařící vodou, rozdrobíme kostky bujónu, rajčatový protlak, zamícháme a přivedeme k varu.

Orestovaná zelenina zalitá vodou

Vaříme pod poklicí, dokud není zelenina měkká. Trvá to asi tak 1/4 hodiny.

Uvařenou polévku dochutíme prolisovaným česnekem, rozemletou chilli papričkou, případně trochu dosolíme.

Hotová polévka
Zelňačka z hlávkového zelí

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*