Jak už je z názvu patrné, nejedná se o klasickou zelňačku, která se vaří z kysaného zelí a do které se přidává uzené maso a nebo nějaká klobáska.
Tato zelňačka se vaří z hlávkového zelí a je čistě vegetariánská. Má malou energetickou hodnotu, proto se jí občas také říkalo tukožroutská a jedla se při nejrůznějších redukčních dietách. Je v ní hodně zeleniny, tak i zasytí.
Základní suroviny:
- 400 g hlávkového zelí
- 100 g pórku
- 100 g mrkve
- 1 řapík řapíkatého celeru
- 60 g másla
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 2 kostky zeleninového bujónu
- 70 g rajčatového protlaku
- 1 vrchovatá lžička kari koření
- 1 vrchovatá lžička mletého koriandru
- 1 chilli paprička
- 1 velký stroužek česneku
- 1,25 l vařící vody
- případně trochu soli
Nejprve si nakrájíme zeleninu. Zelí nakrájíme na nudličky, zbylou zeleninu na půlkolečka, kostičky,…
Do hrnce dáme máslo a necháme ho na kamnech rozpustit. Pak do něj přidáme kari koření, koriandr, zamícháme a po chvilce přidáme nakrájené zelí. Promícháme ho s máslem a kořením a zasypeme moukou. Za stálého míchání ho restujeme. Mělo by jenom trochu změknout. Trvá to asi tak 3 minuty.
Poté přidáme mrkev, řapíkatý celer a dále restujeme. Nakonec přidáme pórek.
Orestovanou zeleninu zalijeme vařící vodou, rozdrobíme kostky bujónu, rajčatový protlak, zamícháme a přivedeme k varu.
Vaříme pod poklicí, dokud není zelenina měkká. Trvá to asi tak 1/4 hodiny.
Uvařenou polévku dochutíme prolisovaným česnekem, rozemletou chilli papričkou, případně trochu dosolíme.
Přidejte odpověď