Zelňačku miluji. Mohu ji jíst k obědu, svačině i večeři. Vařím ji hutnou, takovou, která opravdu zasytí. Když ji dělám, tak netroškařím. Udělám ji kotel a pak ji jím třeba i tři dny a vůbec se mi nepřejí.
Suroviny:
- 300 g uzeného masa
- 600 g brambor
- 400 g kysaného zelí
- 1 velká cibule
- Olej na osmažení cibulky
- 3 lžíce hladké mouky
- 1,5 l vývaru z uzeného masa
- 3 ks bobkového listu
- 7 kuliček nového koření
- 1 lžička červené mleté papriky
- Chilli paprička/pepř
Na zelňačku jsem použila uzené ramínko s kostí. Prodává se ve větším balení, tak zbytek použiji na hlavní chod a nebo zamrazím. Je šťavnaté a obsahuje i prorostlé maso, které zaručuje suprový vývar. Na zelňačku jsou výborná i uzená žebírka nebo uzené koleno.
Maso zalijeme vařící vodou tak, aby bylo potopené. Přidáme bobkový list a nové koření a dáme vařit. Vaříme pomalu, vývar je potom lepší.
Kysané zelí vaříme zvlášť. Když má málo šťávy, dolijeme vodou a vaříme téměř do měkka. Dojde, když se spojí s vařící polévkou.
Pak si připravíme brambory. Oloupeme je a nakrájíme na menší kostičky.
Dále do většího hrnce nalijeme olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli. Když má zlatavou barvu, přidáme hladkou mouku a opražíme jíšku. Když je opražená, rozpustíme v ní sladkou mletou papriku. Já přidávám i pálivou a nebo na konci chilli papričku. Mám ráda pálivá jídla.
Papriku nesmažíme v jíšce dlouho, hořkne. Včas ji zasypeme kostičkami brambor a pěkně promícháme. Brambory pustí šťávu a paprika se už nepřepaluje.
Takto připravené brambory zalijeme vývarem, promícháme a vaříme, dokud brambory nezměknou.
Pak přidáme uvařené zelí a na kostičky nakrájené uzené maso.
Vše necháme provařit, aby se chutě spojily. Nesolíme ji, uzené maso i zelí jsou slané. Některá uzená masa až přesolená. Ramínko jsem koupila už po několikáté a přesolené nebylo nikdy.
Pak už můžeme servírovat.
Ovšem druhý nebo třetí den je ještě lepší. To už je pěkně uleželá.
Přidejte odpověď