Lilek se žampiony je výborná zdravá a rychlá příloha například k pečenému masu.
Tato směs se dá ale také použít jako náplň do vaječných muffin vytvořených pouze ze základního těsta nebo třeba přidat do domácí pizzy.
Suroviny:
- 2 lilky
- 200 g žampionů
- olej
- sůl
- kurkuma/grilovací koření/koriandr
Lilky oloupeme, nakrájíme podélně na tlustší plátky (aby se z nich daly později udělat kostičky). Plátky osolíme a necháme vypotit. Je to proces, kdy lilek pustí hořkou šťávu, kterou pomocí kuchyňské utěrky odstraníme.
Pak lilky nakrájíme na větší kostičky a žampiony na plátky.
Ve wok pánvi rozpálíme olej, přidáme nakrájené lilky se žampiony, sůl, kurkumu, trochu koriandru nebo grilovacího koření a dobře promícháme. Se solí opatrně. Některá grilovací koření již sůl obsahují.
Já jsem místo zmíněných koření použila směs koření „Tandoori masala“, která kromě mnoha druhů koření obsahuje také kurkumu. V této směsi je například pažitka, kmín, sůl, muškátový oříšek, bobkový list, hřebíček, pískavice řecké seno a mnoho dalších extraktů z bylin.
Myslím si, že ne každý tuto směs zná a používá, tak je možno ji nahradit kurkumou a třeba trochou koriandru.
Jakmile lilek změkne, máme hotovo.
Přidejte odpověď