Brambory se salámem po krušnohorsku

brambory se salámem
brambory se salámem

Když jsem byl dítě školou povinné a naši šetřili, bývalo v sobotu k obědu nějaké levnější jídlo. Třeba sekaná nebo brambory se salámem. No a teď na stará kolena je občas třeba uvařit něco pro matku, která už to nezvládá a doma moc surovin nemá. Koupil jsem jí brambory, že si je uvaří, už to ale na ní bylo moc. V lednici měla ještě jakýsi dietní salám a vajíčka, tak jsem udělal jednoduchou variantu brambor se salámem a vajíčkem a nazval to „po krušnohorsku“. Nakonec Krušnohorci pocházeli z chudého kraje a na jídle museli šetřit…

Připravoval jsem to následujícím postupem. Oloupal jsem přiměřené množství brambor, nakrájel na kostičky a v osolené vodě vařil asi 10 minut, nesmí se to rozvařit. Pak jsem nakrájel na kostičky také salám. Ten byl dietní, tedy nic moc, ale jiný v lednici nebyl. Lepší by byl gothaj nebo šunkový, použít by se asi dal také polopárek nebo něco podobného. Salám jsem trochu osmažil na oleji na dostatečně velké pánvi, aby se k němu posléze vešly brambory. Uvařené brambory jsem přidal na pánev a zamíchal se salámem. Nakonec jsem to vylepšil ještě několika rozkleplými vajíčky a vše dosolil a dosmažil.

Poměr surovin lze volit podle aktuálních zásob v lednici nebo podle chuti a peněženky.

Před konzumací je vhodné ještě trochu omastit třeba rozpuštěným máslem. Pokud pojídáte pokrm uchovaný v lednici, můžete na talíř s pokrmem přidat tenké proužky másla a ohřát jídlo v mikrovlnce. Máslo se rozpustí a brambory nebudou tak „suché“.

Brambory se salámem a vajíčkem „po krušnohorsku“

No a hotové jídlo po dosmažení na pánvi vidíte na fotce. Kuchtil jsem to včetně hledání pánve, zápalek, přísad, loupání brambor, krájení surovin, vaření a smažení necelou hodinku.

2 komentáře

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*