Smažený kapr velikonoční s videem

Kapr
Kapr obecný

Když jsem ještě chodil do základní školy, kupovali naši každý rok na Vánoce kapra. Plaval pak obvykle nějakou chvíli v koupelně ve vaně a pak byl v kuchyni zbaven života. Moc se mu to nelíbilo, obvykle při tom sebou mrskal a někdy vyklouzl a pak ho rodiče naháněli po zemi. Já tou dobou kapra moc nemusel, vadily mi ty drobné kůstky, které zůstávají v jeho mase a tak mi maminka obvykle na štědrovečerní večeři dělala kuřecí řízek místo řízku kapřího.

Kapr obecný

Dnes už kapra můžu, ne že bych se po něm utloukl, ale občas si ho rád dám. Kupuju ho před Vánoci u káďových prodejců, nechám si ho zabít a zbavit hlavy. Doma ho pak Danča složitě vykosťuje a zbavuje kůže a pak ho usmažíme a sníme na Štědrý den se salátem. Já mám ty večeře dvě. Napřed jedu k mámě, kam jí kapra se salátem přivezu a s ní sním první chod, pak po návratu domů mám slavnostní večeři podruhé s Danuškou. Dříve s námi večeřely také její děti, ale pak se rozprchly do světa a dcera před časem bohužel zemřela (viz sekce Pája).

Mimo Vánoce obvykle kapra nejíme, ale Danči bratr je velký rybář a občas nám dá kus nějaké zmražené ryby. Někdy to bývá ryba mořská, naposledy jsme dostali několik filetů kapra a několik měsíců ležely v mrazáku. Na Velikonoce udělala Danča dobrý bramborový salát a k němu karbanátky. Salát zbyl, karbanátky ne a tak jsem rozhodl, že si uděláme velikonočního kapra.

Dali jsme rozmrazit darované kapří filety a já je pak klasicky osmažil, jako na Vánoce. Filety je třeba nejprve co nejdůkladněji osušit. Pak jsem je osolil a opepřil, můžete použít i další koření jako třeba mletý kmín. Poté jsem filety obalil v hladké mouce, protáhl rozšlehaným vajíčkem (dá se „nastavit“ mlékem nebo pivem) a trojobal dokončil jejich obalením ve strouhance. Někdo používá pro obalování vlastní ruce, já obaluji pomocí dvojice vidliček, ruce mi pak zůstanou čisté, neumatlané. Nakonec jsem na pánvi rozehřál olej a obalené filety oboustranně osmažil:

Smažení kapra (krátké video, 55 vteřin)

Po usmažení už jsem kapra jenom naservíroval, zde s bramborem a okurkou:

Smažený kapr s bramborem

Na Velikonoční pondělí jsme měli kapra se salátem, další den už salát nebyl, tak jako příloha posloužily vařené brambory. Třetí den už Danča kapra nechtěla, tak jsem zbylé osmažené filety velikonočního kapra musel povelikonočně dojíst sám…

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*