Sním téměř vše, pokud to ovšem není špenát ve formě protlaku nebo dršťky. Na pionýrském táboře jsem se naučil jíst třeba párky, které mi do té doby nechutnaly. Mám rád hlavně různá neobvyklá jídla. A protože je to o mě známo, občas mi někdo koupí nějakou specialitu, o níž by mě ani nenapadlo, že existuje. Jednou z takovýchto pochutin jsou šnečí játra.
Až do doby, než jsem je dostal od své dcery v roce 2007, jsem netušil, že něco takového existuje. Nepamatuji si už, kdo je tehdy dodával na náš trh, ale dnes je nabízí jedna brněnská společnost. V malé skleničce s kovovým víčkem jich, za necelé dvě stovky, dostanete 30 gramů a jsou ve slunečnicovém oleji (50 ml). Pokud je budete shánět, strýček Google vám rád poradí.
Doporučený způsob podávání je položit šnečí játra na kolečka bílého pečiva potřená máslem. Mohou se osolit, případně opepřit bílým pepřem. Můžete také přidat zelenou petrželku nebo červenou papričku. A zapíjet nejlépe suchým bílým vínem.
Já si je dal na rozkrojené housce bez petrželky a papričky, přesto jsem si na nich pochutnal. Je to rychlé a bezpracné jídlo a hlavně nemusíte nic vařit 🙂
Je to sice trošku dražší pochutina, ale co projíte, to vám už nikdo nesebere.
Přidejte odpověď