Šneci po Burgundsku / Slimáky po burgundsky

Šneci po burgundsku
Šneci po burgundsku

Občas si koupím někde nějakou specialitu, obvykle mraženou, pak ji uložím do mrazáku a zapomenu na ni. Leží tam pak několik měsíců nebo let a jednoho krásného dne ji objevím. Takhle jsem po čase narazil na šneky, které si občas kupuji.

Šneci jsou údajně oblíbeným jídlem Francouzů a jednou z možností jejich úprav je pečení po Burgundsku. Můžete si sice šneky nasbírat a pak je složitě upravovat, ale jednodušší je koupit si je v supermarketu předpřipravené. Zmrazení „Šneci po Burgundsku“ obsahovali dvanáct ulit balkánských hlemýžďů v česnekovém másle. Složení na obalu hlásalo: šnečí maso, máslo, petržel, česnek, šalotka, sůl a pepř.

Šneci byli uloženi na alobalovém tácku a zabaleni do igelitu. Příprava je jednoduchá: rozehřejete troubu na 200 °C, sundáte igelit a misku se šneky vrazíte na 10 minut do trouby. Poté vyjmete a sníte. Jako příloha se sice má použít bílé pečivo, já ale použil obyčejný chleba. Hotoví šneci vypadali nějak takhle:

Upečení šneci před konzumací

Ale dají se jíst také jako hlavní chod oběda, třeba s rýží. Tak jsem si je udělal před pár lety:

Šneci s rýží, jeden je vyjmut z ulity a položen na rýži

Problém je někdy dostat šneka z ulity. Bývá tam dost zastrčen a je třeba ho vydolovat vhodným nástrojem. Dá se použít třeba vidlička na dezert nebo nějaký háček. Já jako první vhodný nástroj nalezl úzký zubatý zahnutý nůž a pomocí něj šneky vydoloval a snědl. S nikým sem se nedělil, sám jsem měl málo. Dobrou chuť!

Šneci po konzumaci

No a pak už Vám zbývá jen vyhodit prázdné ulity do smetí.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*